Serile Filmului Românesc au adunat peste 5.000 de cinefili la filmele românești și la evenimentele speciale

Comunicate de presa Add comments

rsz_conferinta_sfr_10

Cristian Mungiu a primit trofeul festivalului SFR

Duminică, 14 mai, s-a încheiat cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc, care în acest an l-a sărbătorit acasă, la Iași, pe regizorul Cristian Mungiu.

S-au împlinit zece ani de la Palme d’Or, iar cu acest prilej, la Gala de deschidere, pe scena Ateneului din Iași s-a reunit echipa filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Cristian Mungiu, Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Ion Sapdaru și Vlad Ivanov au fost aplaudați la scenă deschisă pentru performanța de la Cannes, din mai 2007. Discuțiile de pe scenă au fost moderate de Directorul festivalului SFR, Andrei Giurgia și de către Ambasadorul cultural SFR, Irina-Margareta Nistor.

În cadrul Galei, regizorul Cristian Mungiu a fost premiat cu Trofeul Festivalului SFR, susținut și de Institutul Cultural Român, reprezentat la eveniment de către Roxana Călinescu.

Avem nevoie de marele ecran pentru filmul românesc

În perioada 10-14 mai, timp de cinci zile, peste 5.000 de ieșeni au participat la evenimentele care au cuprins filme prezentate în secțiuni speciale, expoziții, lansări de carte, concerte și întâlniri tematice.

Este mai mult decât necesar să reținem aceste momente dedicate cinematografiei românești. Era necesar să ne gândim la regizorul nostru, Cristian Mungiu, atât e cunoscut și premiat în străinătate. Trebuie să-i cunoaștem filmele și acasă, altfel cum să-l apreciem? În 2017, Cristian Mungiu a revenit acasă, pentru a fi sărbătorit, pentru a-i fi sărbătorite filmele și contribuția adusă cinematografiei românești. Momentul de la Gala de deschidere probabil că va rămâne unic pentru noi, pentru ieșeni și nu numai. A fost atâta emoție pe o singură scenă, iar ceea ce a făcut Cristian Mungiu pentru cinematografia românească merita chiar mai mult decât o ediție dedicată și o gală. Promitem să continuăm și să ne luptăm pentru ca Iașul să aibă parte de marele ecran, așa cum se cuvine, pentru a vedea filme românești, de artă, în condiții optime”, precizează Andrei Giurgia.

Anul trecut am văzut ce face Andrei Giurgia la Iași și m-aș bucura să știu că spectatorii își regăsesc interesul pentru filmele noastre, mai vechi și mai noi. Am profitat de oferta organizatorului festivalului, Andrei Giurgia, și i-am propus în selecția pentru această ediție a festivalului unele dintre cele mai bune titluri din ceea ce critica de film a numit Noul Cinema Românesc. Pe viitor, rămân alături de această inițiativă”, a declarat Cristian Mungiu în cadrul conferinței de presă din 10 mai. Cristian Mungiu a vorbit despre importanța redeschiderii sălilor de cinema de stat din oraș și a spus că a acceptat provocarea și la gândul că festivalul ajută în acest sens și încurajează filmul românesc, filmul de artă.

Irina-Margareta Nistor a reamintit despre importanța lui Cristian Mungiu pentru cinematografia românească: „Cristian Mungiu revine la Iași să fie sărbătorit cum se cuvine într-o retrospectivă și o ediție, care îi sunt dedicate regizorului, scenaristului și producătorului, care în fiecare an ne mai oferă o doză de fericire”.

Este un eveniment care contează pentru noi. Mulțumesc maestrului Cristian Mungiu pentru implicarea sa. Observăm că s-a schimbat ceva din activitatea ieșenilor față de cinematografia românească”, a menționat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Marii noștri actori și regizori au fost apreciați la Cannes, la Los Angeles, trebuie să învățăm să îi apreciem și la noi în țară. De aceea, consider că trebuie să învățăm din nou să ne prețuim valorile”, a declarat Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iași, partener cultural al SFR 2017.

Ediția a VIII-a în cifre:

  • peste 50 de filme;

  • peste 50 de invitați;

  • numeroase evenimente speciale;

  • 6 locații permanente (Ateneul din Iași, Casa de Cultură a Studenților, Teatrul Luceafărul, Cafeneaua Piața Unirii, Teatru FiX, Grădina Palas);

  • peste 5.000 de spectatori;

  • 5 zile și 5 seri de festival;

  • 1 trofeu și 3 distincții speciale (Cristian Mungiu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici, Dorel Vișan).

Ediția din acest an a reunit secțiunile:

Secțiunea Retrospectiva Cristian Mungiu

Secțiunea Elisabeta Bostan

Secțiunea Aniversare

Secțiunea Noul Cinema Românesc (NCR)

Secțiunea Documentar

Secțiunea Documentar AGERPRES

Secțiunea Repere ante/predecembriste

Secțiunea Post/ Alternativ Noul Cinema Românesc

Secțiunea Retrospectiva Dorel Vișan

Secțiunea Scurtmetraje

Secțiunea Caravana ZFR (Zilele Filmului Românesc)

Secțiunea Cele mai bune filme românești ale anului 2016/2017

Secțiunea Filme Regale

Resurse on-line SFR:

Reacții, declarații, video și fotografii de la ediția a VIII-a, găsiți pe următoarele conturi oficiale:

Site oficial: www.festivalsfr.ro

Youtube SFR/ Instagram SFR/ Facebook SFR

Comments are closed.