Ce ii tine pe antreprenorii din Moldova in loc: teama de esec, birocratia si lipsa infrastructurii

Comunicate de presa Add comments

Unul din trei antreprenori din regiunea Moldova considera ca esecul unei afaceri este o bariera in calea pornirii uneia noi, arata cel mai recent studiu Business Days, despre nevoile, problemele si provocarile mediului de afaceri din estul tarii. Tot 30% din antreprenori considera ca birocratia este cea mai importanta problema cu care se confrunta mediul de afaceri din Moldova. In cazul provocarilor pe care trebuie sa le infrunte antreprenorii din aceasta regiune, acestia mentioneaza lipsa infrastructurii de transport si logistice, lipsa unei educatii de business formale si informale de calitate sau chiar zelul si inechitatea organelor de control ale statului. Studiul a fost elaborat in perioada aprilie-mai 2016 pe un esantion de 200 de antreprenori si manageri din zona de est a tarii.

Esecul este perceput ca o bariera pentru urmatoarele afaceri, cred 33% din oamenii de afaceri si managerii care au participat la sondajul Business Days. Unul din patru respondenti (26,1%) au afirmat ca esecul este un prilej pentru invatare iar unul din cinci (19%) dintre respondenti a afirmat ca esecul indica lipsa calitatilor necesare pentru a deveni un antreprenor de succes. Reducerea birocratiei, simplificarea legislatiei si a Codului Fiscal reprezinta masurile cu cel mai mare impact favorabil pentru dezvoltarea afacerilor, considera unul din trei respondenti la studiul Business Days. A doua masura considerata ca fiind de natura sa stimuleze economia locala este reducerea taxelor si acordarea de facilitati fiscale (23% din respondenti). A treia masura importanta este, in opinia a 12,7% din respondenti, cresterea nivelului de educatie antreprenoriala a oamenilor de afaceri din Moldova.

In cazul provocarilor la adresa antreprenorilor din aceasta regiune, cele mai importante sunt lipsa infrastructurii de transport si logistice (56% din respondenti), lipsa unei culturi antreprenoriale sanatoase in Romania, lipsa unei educatii de business formale si informale de calitate (considerata ca o provocare medie de catre 27% dintre respondenti) sau chiar zelul si injustetea organelor de control ale statului (considerata ca o provocare mare de catre 28,9% dintre respondenti).

„Oamenii de afaceri din Moldova se confrunta cu probleme asupra carora au o influenta limitata, precum starea infrastructurii, dar si cu probleme care pot fi corectate mult mai usor, precum educatia de business primita de la antreprenori cu experienta. Ca platforma dedicata antreprenorialului, Business Days pune in legatura oameni de afaceri din cele mai diferite domenii de activitate. Participantii la evenimentele noastre pot astfel afla <<direct de la sursa>> cum pot pastra cei mai buni angajati, cum pot gasi noi parteneri de afaceri sau cum pot isi rationalizeze costurile”, a declarat Laszlo Pacso, fondator si coordonator Business Days.

In perioada 29 – 30 iunie va avea loc Iasi Business Days 2016 editie care reuneste peste 1000 de antreprenori si manageri din zona de est a Romaniei, dar si din zona transfrontaliera Chisinau, Ucraina . Evenimentul este dedicat in egala masura antreprenorilor si managerilor cu experienta, dar si celor la inceput de drum. Inscrierile la Iasi Business Days 2016 au inceput pe 31 mai , iar pana in data de 15 iunie este perioada early-bird, cu 15% reducere la toate tipurile de acces. Evenimentul va avea loc la Congress Hall din cadrul Palas Iasi.

Comments are closed.