Marsul Panaramelor

Stiri Add comments

Joia aceasta a avut loc in Bucuresti Marsul Paranamelor. Manifestatia a fost organizata de catre Asociatia Front, sustinuta de Cercul de Lecturi Feministe, Grupul FIA, cu sprijinul www.feminism-Romania.ro si blogul Medusei.

Marsul a avut ca obiectiv principal stoparea abuzurilor sexuale precum si a agresiunilor stradale. Organizatorii au dorit sa evidentieze numarului mare de cazuri de abuzuri sexuale, un viol are loc la 4 ore, precum si schimbarea preceptiei conform careia femeile sunt partitoare la abuz prin modul in care isi aleg vestimentatia. Pe langa faptul ca acestea sunt blamate pentru hainele pe care le poarta, sau pentru faptul ca au determinat intr-o oarecare masura abuzul, victimele nu gasesc curajul de a depune plangere impotriva agresorilor. De cele mai multe ori acest lucru are la baza comportamentul neadecvat al reprezentantilor sistemului de justitie. Victimele se tem sa apeleze la Politie, la doctori, sau la psihologi datorita sentimentului de temere si rusine.

Marsul si-a propus sa atraga atentia asupra agresiunilor stradale la care sunt expuse femeile aproape in fiecare zi. Apelative precum “curva”, “paranama”, “tarfa”, “parasuta”, “pisi”, “pitipoanca” nu fac altceva decat sa atace demnitatea femeilor.

O problema esentiala este reprezentata de aparenta justificare pe care o propun anumite persoane atunci cand li se aduce la cunostinta un caz de abuz sexual sau agresiune verbala.

Majoritatea femeilor agresate pe strada si-au provocat agresorii cu un comportament de pitipoanca si un caracter de lelita balcanica, ar trebui sa fie atente cu cine umbla si cu cine intra in vorba, nu sa dea buzna la politie ca au fost violate” a declarat prof. univ. dr. Tudorel Butoi, expert criminalist.

Marsul a avut ca obiectiv determinarea unei atitudini negative fata de prezumtia de vinovatie atribuita femeii agresate verbal sau fizic. Victimele nu sunt vinovate pentru comportamentul agresorului, a condamna o victima pentru faptul ca a fost violata nu este doar gresit fundamental ci imoral. Persoanele care au suferit abuzuri au nevoie de suport si sprijin, nu de jigniri.

Zelist sustine initiativa si spune NU agresiunilor de orice fel!

Comments are closed.