Legalize it: Cum vad tinerii activi online consumul de marijuana. Studiu www.1424.ro

1424.ro, Sondaje Add comments

Tinerii cu varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani, activi in mediul online, pe care ii putem reuni sub umbrela generatiei Digital Natives, reprezinta unul dintre cele mai interesante si greu de persuadat target-uri pentru profesionistii din marketing, PR si advertising. Platforma www.1424.ro isi propune sa ofere cele mai multe insight-uri despre  atitudinile, opiniile si obiceiurile acestor tineri. Pe langa statisticile descriptive, www.1424.ro ofera insight-uri (peste 116.000, in acest moment) despre modul in care se asociaza si se polarizeaza opiniile tinerilor pe diferite subiecte. Pe baza acestor insight-uri se poate observa foarte usor care sunt principalele caracteristici ale grupurilor polarizate. In cele ce urmeaza va oferim drept exemplu dezbaterea despre legalizarea marijuanei in Romania.

Un nou sondaj realizat in cadrul platformei www.1424.ro, platforma de cercetare online a tinerilor, ofera informatii despre ce cred acestia in legatura cu legalizarea marijuanei in Romania. La aceasta cercetare au participat un numar de 1.133 de tineri, avand varsta cuprinsa intre 19 si 24 de ani.

Principalele concluzii:

 • 43% dintre tinerii (19-24 ani, activi online) considera ca drogurile usoare, in particular marijuana trebuie sa ramana interzise in Romania, in vreme ce 34% sunt de parere ca ar trebui legalizate.
 • Exista o discrepanta de pozitii intre barbati si femei, barbatii fiind mai degraba pentru legalizare (41% – pro si 38% – contra), iar femeile mai degraba contra (25% – pro si 49% – contra).
 • Tinerii opozanti ai legalizarii marijuanei tind sa aiba un comportament mai degraba conservator/traditionalist, manifestand o mare incredere in Biserica, fiind impotriva casatoriilor intre persoanelor de acelasi sex, declarandu-se ca fiind mai degraba socialisti ca orientare politica. Tinerii sustinatori ai legalizarii marijuanei tind sa fie mai nonconformisti, sa accepte casatoriile dintre persoanele de acelasi sex, sa aiba o foarte mica incredere, sau deloc in Biserica, sa se declare mai degraba liberali ca optiune politica.

Rezultate cercetarii prezentate detaliat

Intrebati fiind ce parere au despre legalizarea marijuanei, 34% dintre tinerii respondenti declara ca sunt de acord cu aceasta, 43% sunt impotriva si 23% dintre tineri nu au inca o parere ferma despre acest subiect.

 distributie_opinii

Dintre tinerii barbati, avand varsta cuprinsa intre 19 si 24 de ani, 41% sunt de acord cu legalizarea, 38% se opun si 21% nu au inca o pozitie clara asupra acestui subiect.

baieti

Tinerele femei cu varsta cuprinsa intre 19 si 24 de ani tind sa adopte o pozitie conservatoare, 49% dintre repondente nefiind de acord cu legalizarea marijuanei. 25% dintre respondente au declarat ca sustin actiunea, iar 26% nu pot oferi o opinie categorica.

fete

Cum sunt sustinatorii, dar si opozantii legalizarii marijuanei – O scurta caracterizare

In urma efectuarii masuratorilor de asociere ce presupun aplicarea testelor nonparametrice pentru date nominale, au rezultat un numar de 698 de insight–uri, referitoare la sustinatorii si opozantii legalizarii marijuanei. Mai jos sunt prezentate cateva dintre acestea, clasificate pe mai multe dimensiuni de interes.

Dimensiuni

Sustinatori ai legalizatii marijuanei

(19-24 ani)

Opozanti ai legalizarii marijuanei

(19-24 ani)

Caracteristici generale

 • Tind sa fie de acord cu casatoriile intre persoanele de acelasi sex.

 • Tind sa se opuna categoric casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

 • Declara ca au foarte putina incredere sau deloc in institutia Bisericii si in preoti.

 • Declara ca au multa si foarte multa incredere in Biserica si in preoti.

 • Tind sa nu se considere persoane nationaliste.

 • Tind sa se considere persoane nationaliste.

 • In privinta orientarii politice, sustinatorii legalizarii marijuanei tind sa se declare a fi mai degraba liberali.

 • In privinta orientarii politice, opozantii legalizarii marijuanei tind sa se declare a fi mai degraba socialisti.

Consum alcool, tutun si cafea

 • Tind sa declare ca au consumat alcool inainte de a implini 18 ani si chiar s-au aflat in stare de ebrietate uneori.

 • Tind sa declare ca nu au consumat alcool inainte de 18 ani, sau daca au consumat, au facut-o in joaca, fara a avea vreun efect nociv.

 • Tind sa declare ca sunt fumatori.

 • Probabilitatea ca un sustinator al legalizarii marijuanei sa fie fumator este de 6 ori mai mare decat probabilitatea ca un oponent  al legalizarii sa fie fumator.

 • Tind sa nu fie consumatori de tutun.

 • Tind sa fie consumatori de cafea.

 • Probabilitatea ca un sustinator al legalizarii marijuanei sa fie consumator de cafea este cu 23% mai mare decat probabilitatea ca un oponent al legalizarii sa fie consumator de cafea.

 • Tind sa nu fie consumatori de cafea.

Comportament online

 • In general tind sa petreaca peste sase ore pe zi navigand pe Internet.

 • Tind sa petreaca in genere intre o ora si trei ore pe zi pe Internet.

 • Declara ca mai degraba retin reclamele de pe Internet si din emailuri decat reclamele din presa scrisa, tv, radio.

 • Declara ca mai degraba retin reclamele de la TV decat reclamele din presa scrisa, Internet, email sau radio.

Relatia cu banii, comportament de consum

 • In general, tind sa nu obisnuiasca sa faca economii.

 • Obisnuiesc sa aiba un comportament de economisire a veniturilor.

 • Tind sa declare ca au efectuat cumparaturi online pana in momentul sondajului

 • Tind sa declare ca nu au facut cumparaturi online pana in momentul participarii la sondaj

 • Declara ca isi cheltuiesc cea mai mare parte a veniturile mai degraba pe vacante si calatorii, electronice, entertainment (concerte, filme, muzica), alcool si tutun.

 • Tind sa isi cheltuiasca cea mai mare parte din venituri cumparand imbracaminte, incaltaminte, accesorii si produse de ingrijire personala.

Despre platforma si metodologie

Despre sondajul Opinia tinerilor adulti (19-24 ani) despre legalizarea marijuanei
Acest sondaj s-a desfasurat in perioada 5 – 10 septembrie 2013, in cadrul platformei de cercetare a tinerilor, www.1424.ro. La aceasta cercetare a fost folosit un esantion de 1.133 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 19 si 24 ani, extrasi aleatoriu din panelul 1424.ro, unul dintre cele mai consistente paneluri de tineri din Internetul romanesc (27.000 de respondenti activi in fiecare luna). Datele au fost ponderate conform statisticilor oficiale oferite de Studiul de Audienta si Trafic Internet (www.sati.ro).

Despre platforma de cercetare online www.1424.ro

Www.1424.ro este cel mai nou instrument de masurare online a atitudinilor, opiniilor si obiceiurilor Digital Natives (tineri avand varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani, activi in mediul online, in cadrul panelului 1424.ro). Acest panel este unul dintre cele mai consistente paneluri de tineri din online-ul romanesc, numarand in fiecare luna peste 27.000 de respondenti activi. Ajustarea esantioanelor construite aleatoriu se realizeaza prin ponderarea in conformitate cu statisticile oficiale oferite de Studiul de Audienta si Trafic Internet (www.sati.ro). Diferentiatorul metodologiei 1424.ro consta in prezentarea insight-urilor despre tineri prin prisma asocierilor dintre variabilele masurate. In acest moment, in cadrul platformei 1424.ro exista un numar de 116.431 de insight-uri validate statistic despre mentalitatile si stilul de viata al tinerilor.

2 Responses to “Legalize it: Cum vad tinerii activi online consumul de marijuana. Studiu www.1424.ro”

 1. Studiu www.1424.ro: Cum vad tinerii activi online consumul de marijuana | Blogatu Says:

  […] Mai multe detalii despre acest studiu puteti gasi pe blogul Zelist. […]

 2. Văzute prin online • Chinezu Says:

  […] văd tinerii activi online consumul de marijuana. […]