Cum au evoluat mesajele anti – occident in social media din Romania?

social media, Zelist Research Add comments

Crestere de aproximativ sase ori a mesajelor anti-occident in ultimul an 

In ultimul an, mesajele anti-occident si pro-Rusia au cumulat un numar de 21.584 de mentionari in social media din Romania. Raportat la anul precedent, se observa faptul ca, in ultimele 365 de zile prezenta mesajelor anti-occident a crescut de aproape 6 ori (3.842 mentionari in perioada 29 februarie 2020 – 28 februarie 2021).

Mesajele anti-occidet sunt de 10 ori mai vizibile in prezent decat in urma cu 6 luni

In ceea ce priveste evolutia mentionarilor din ultimul an, graficul alaturat prezinta foarte clar faptul ca, incepand cu luna septembrie s-a inregistrat o usoara crestere a mesajelor pro Rusia (in septembrie s-au inregistrat 1.228 mesaje, cu 49% mai mult decat media precedentelor 3 luni), iar aceasta crestere s-a intensificat, ajungand ca in luna februarie 2022 sa se inregistreze 6.051 mesaje pro Rusia, de 10 ori mai multe decat in urma cu 6 luni.

Unde s-au scris cele mai multe mesaje pro Rusia?

Distributia mentionarilor pe canalele social media arata fara echivoc faptul ca, in ultimul an, canalul cel mai primitor pentru raspandirea mesajelor anti occident a fost Facebook, unde s-au inregistrat 82% din totalul mesajelor publicate.
Si pentru ca Facebook a constituit un canal atat de dominant in crearea si distribuirea mesajelor anti ocident, se poate observa ca presa din Romania a participat intr-o foarte mica masura la diseminare acestor subiecte, in presa regasindu-se doar 6% din totalul mentionarilor pro Rusia.

Comparativ cu distributia mentionarilor pe canelele social media din anul precedent (februarie 2020 – februarie 2021), se observa ca, pe Facebook, prezenta mesajelor pro Rusia a crescut in ultimul an de 13 ori, iar pe Forumuri, pe Twitter si pe Vk.com de 3 ori.

Suprematia Facebook in diseminarea mesajelor anti-occident este confirmata si de distributia viewershipului. In ceea ce priveste audienta estimata, graficul de mai jos dovedeste faptul ca ne aflam intr-o situatie rarisima, in care audienta Facebook a depasit cu 36% audienta din presa si cu 57% audienta din TV.

Cine a mentionat mesaje pro Rusia?

Datele socio-demografice disponibile in platforma Zelist Monitor arata faptul ca cei mai multi dintre participantii din social media care au mentionat mesaje anti-occident sunt din Bucuresti (81%), avand varsta cuprinsa intre 45 -49 ani (63%).

In incheiere, se poate concluziona faptul a mesajele de respingere a NATO, UE, mesajele pro Rusia si Roexit au crescut mult in a doua parte a acestui an, iar canalul pe care s-au raspandit a fost cu precadere Facebook. Dintre participantii individuali care au mentionat astfel de mesaje, cei mai multi au fost din Bucuresti, cu varsta peste 45 ani.

Comments are closed.