Copyright-ul poate transforma link-ul din normalitate în privilegiu. Masă rotundă despre “taxa pe link”

Stiri Add comments

În 8 iunie, Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European a votat propunerea de directivă privind reforma drepturilor de autor în UE. Comisia care are reponsabilitatea generală asupra propunerii este Comisia de afaceri juridice (JURI), dar IMCO are co-responsabilitate asupra încercării extreme a Comisiei Europene (CE) de a forța companiile de Internet să implementeze filtrarea la upload a materialelor utilizatorilor.

Votul cel mai important este al Comisiei JURI în 23 septembrie. Parlamentul European va lua decizia finală în octombrie 2017.

Ancillary copyright (drept de autor auxiliar sau cu porecla de “taxa pe link”) e practic un nou tip de drept de autor care se presupune că ar proteja interesele editorilor de presă. Editorii de presă ar putea cere taxe pentru cei care preiau articolele. Știți snippet-ul acela care preia automat când dai share titlul, primele câteva rânduri și eventual poza? Da, despre asta vorbim. Ce acum ni se pare normalitate, în 2020 e posibil să fie doar privilegiul celor care își permit să plătească pentru transmiterea de informație.

Pașii următori:

Comisia de cultură și educație (CULT), vot consultativ: 21 iunie
Comisia libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), vot consultativ: 29 iunie
Comisia industrie, cercetare și energie (ITRE), vot consultativ: 11 iulie
Comisia afaceri juridice (JURI), vot al comisiei principale: 23 septembrie

Parlamentul European ar putea (sau nu) să-și rezerve dreptul să voteze asupra rezultatului votului Comisia de afaceri juridice (JURI). Dacă decide să facă acest lucru, votul Parlamentului va avea loc în săptămâna 23-27 octombrie 2017.

Mai multe despre ce înseamnă noul drept și care sunt implicațiile pentru media online, agregatorii de conținut și utilizatorii de Internet, discutăm vineri 23 iunie de la ora 14:00 – 16:00 la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bd-ul Regina Elisabeta nr. 32 (nr. 52 pe Google Maps), et. 1, în clădirea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Evenimentul este organizat împreună cu ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România) și CJI (Centrul pentru Jurnalism Independent). La eveniment va participa și europarlamentarul Victor Negrescu.

Confirmă participarea ta la valentina.pavel@apti.ro până în data de 21 iunie.

Surse:
http://apti.ro/dezbatere-ancillary-copyright-23-iunie-2017
http://apti.ro/reforma-copyright-dupa-vot-comisia-imco

One Response to “Copyright-ul poate transforma link-ul din normalitate în privilegiu. Masă rotundă despre “taxa pe link””

  1. Zelist Blog » Blog Archive » 15 – 21 iunie 2017 – Saptamana in Social Media Says:

    […] poate transforma link-ul din normalitate in privilegiu. Masa rotunda despre “taxa pe link”, vineri 23 iunie de la ora 14:00 – 16:00 la sediul Centrului pentru Jurnalism […]