Topul companiilor farmaceutice in functie de vizibilitatea din social media

Analizele Zelist, social media, Zelist Research Add comments

Investitiile in reclamele TV au fost substantiale in anul 2022, iar principalele companii cu cele mai mari bugete au fost prezentate in urmatorul top dintr-un articol publicat de catre Forbes. Pentru a vedea daca investitiile in reclamele TV pastreaza ierarhizarea si in online, am analizat primele 20 de branduri prezente in top din punct de vedere al numarului de mentionari si al numarului de vizualizari estimate generate.

Concluziile noastre le gasiti mai jos:

Numarul total de mentionari pe branduri in ultimul an:

Bayer: 8910 mentionari;

Berlin Chemie: 67 mentionari;

Biofarm: 116 mentionari;

Catena: 19275 mentionari;

Co & Co Consumer: 1 mentionare;

Dr. Max: 8661 mentionari;

Dr. Reddy’s Laboratories: 1 mentionare;

Fiterman Pharma: 2285 mentionari;

Glaxosmithkline: 459 mentionari;

Himalaya Company: 1 mentionare;

Johnson & Johnson: 3970 mentionari;

Magnapharm: 536 mentionari;

Naturpharma Products: 12 mentionari

Pharma Brands: 24 mentionari;

Queisser Pharma: 91 mentionari;

Sandoz: 930 mentionari;

Sanofi Aventis: 6 mentionari;

Terapia SA: 321 mentionari;

Worwag Pharma: 135 mentionari;

Zdrovit: 246 mentionari.

 

Facand un top al companiilor cu mentionari substantile, al caror numar trece de 1000 de mentionari,  le putem enumera pe urmatoarele pe care le vom analiza mai departe in ceea ce priveste numarul de aparitii pe tipul sursei sau impactul pe tipul sursei: Catena, Bayer, Dr. Max, Johnson & Johnson, Fiterman Pharma.

 

Catena

Numarul de aparitii pe tipul sursei:

Brandul Catena a inregistrat cele mai multe aparitii din ultimul an pe Facebook, care detine un procentaj de 72.6%. Acesta este urmat de catre presa, care inregistreaza, insa, un procentaj mult mai mic, de doar 13.2%. Prin urmare, Facebook a fost platforma pe care acest brand a avut cea mai mare vizibilitate in ultimul an.

Impactul pe tipul sursei:

Referindu-ne la impactul pe tipul sursei in ceea ce priveste brandul Catena, am observat ca tot platforma Facebook detine prima pozitie, cu un procentaj de 79,5%, insa este urmata de catre Instagram, in detrimentul presei, cu 11,6 procente. Astfel, vizibilitatea brandului Catena este extinsa catre mai multe platforme online.

 

Bayer

Numarul de aparitii pe tipul sursei:

Brandul Bayer a inregistrat cele mai multe aparitii pe tipul sursei din ultimul an tot pe Facebook, cu un procentaj de 38,9%, urmat indeaproape de catre presa cu 32,7 procente.

Impactul pe tipul sursei:

In ceea ce priveste impactul pe tipul sursei, aici lucrurile se inverseaza putin, pentru ca presa detine pozitia fruntasa, cu 47 de procente, urmata de catre Facebook, cu 41,5 procente.

Putem concluziona ca, in cazul bradului Bayer, mentionarile din presa, desi mai putin numeroase fata de cele din Facebook, au intrunit o audienta mai mare si un impact mai mare.

 

Dr. Max

Numarul de aparitii pe tipul sursei:

Cele mai numeroase aparitii din ultimul an ale brandului Dr. Max s-au inregistrat pe Facebook, mai exact 55,5% dintre acestea. Al doilea loc este detinut de catre presa, cu 29,7 procente.

 

Impactul pe tipul sursei:

In ceea ce priveste impactul pe tipul sursei, primul loc apartine platformei Facebook, cu 65,2%, iar pozitia a doua este ocupata tot de catre presa, cu 14,8%.

 

Johnson & Johnson

Numarul de aparitii pe tipul sursei:

Brandul Johnson & Johnson a inregistrat cele mai multe aparitii pe tipul sursei in presa, cu 50,1 procente, urmata de catre Facebook, cu 31,3%.

Impactul pe tipul sursei:

Referindu-ne la impactul pe tipul sursei, se pare ca tot presa detine prima pozitie, cu 55,2%, urmata fiind de catre platforma Facebook, cu 42,8 procente.

 

Fiterman Pharma

Numarul de aparitii pe tipul sursei:

Brandul Fiterman Pharma a inregistrat cele mai multe aparitii pe tipul sursei pe platforma Facebook, cu un procentaj mare, de 49,3%. Cea de-a doua pozitie este ocupata de platforma Instagram, cu 30,5%.

Impactul pe tipul sursei:

Impactul pe tipul sursei mentine cele doua pozitii, mai exact Facebook detinand primul loc, cu 64,5%, urmat tot de catre Instagram, cu 23,6%.

Observam, astfel, cum in ceea ce priveste brandul Fiterman Pharma, platforma Instagram a fost cea care a generat o vizibilitate crescuta, comparativ cu celelalte branduri.

 

Din cele analizate mai sus putem observa ca platforma Facebook a fost prioritara in ceea ce priveste numarul de aparitii si vizibilitatea tuturor brandurilor in social media. A doua platforma ca importanta pentru brandurile analizate a fost presa, urmata de catre Instagram.

 

Viewership in social media:

Dintre cele 5, brandul cu cel mai mare viewership in social media in ultimul an este tot Catena, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos. Acest brand a inregistrat un viewership total de 46665k in ultimul an.

 

Pozitia a doua in top este detinuta de catre brandul Dr. Max, cu un viewership total de 13580k in ultimul an, distribuit dupa cum urmeaza:

 

Al treilea brand ca viewership este Bayer, cu un total de 4697k in ultimul an, distribuit dupa cum urmeaza:

Pozitia a patra este ocupata de catre brandul Fiterman Pharma, cu un viewership total de 4501k, dupa cum se poate observa mai jos:

Al cincilea loc in topul viewershipului este ocupat de catre brandul Johnson & Johnson, cu 1586k in ultimul an:

 

Astfel, cel mai nou articol de pe blogul Zelist a evidentiat daca intr-adevar bugetele pentru publicitate acordate companiilor din topul publicat de catre Forbes s-au justificat in numarul aparitiilor respectivelor branduri. Am analizat primele 20 de branduri prezente in top din punct de vedere al numarului de mentionari si al numarului de vizualizari estimate generate si am facut un top 5 al celor mai vizualizate companii in mediul online.

Rezultatele noastre au reiesit dupa cum s-a vazut mai sus.

Comments are closed.