Teama de razboi – asa cum se “vede” in social media din Romania

Uncategorized Add comments

De la inceputul invaziei ruse in Ucraina, in social media din Romania au fost publicate un numar de aproximativ 5000 de mentionari despre teama de razboi (4.891 mentionari).

Graficul evolutiei mentionarilor arata faptul ca trendul general este unul descendent si in general, romanii tind sa mentioneze teama de razboi din ce in ce mai putin in ultimele zile. Ziua in care teama de razboi a fost cel mai mult mentionata a fost chiar 24 februarie 2022, cand au fost inregistrate 409 astfel de mentionari.

Luand ca referinta ultimul an, se observa ca doar coflictul din Ucraina a generat discutii despre teama de razboi. Practic, acest subiect era pur si simplu inexistent pentru romani, inaintea invaziei Ucrainei.

Unde s-a scris cel mai mult despre frica de razboi?

Facebook a fost canalul social media unde romanii si-au manifestat cel mai asiduu teama de razboi, dezbatand intens acest subiect. 60% din totalul mentionarilor au fost publicate in Facebook.

Presa, impreuna cu agregatoarele au adus in atentia publicului roman frica generata de conflictul armat din Ucraina. 1 din 4 mentionari despre panica razboiului au fost publicate in presa (25%).

In ceea ce priveste expunerea mesajelor la diferitele tipuri de public, graficul urmator arata faptul ca mesajele tematoare despre razboi au fost considerabil expuse publicului pe TV (46%), pe Facebook (15%), radio (14%) si presa (14%).

Ne indreptam in continuare atentia catre TPU.ro, una dintre retelele de socializare preferate ale tinerilor din Romania. Prin intermediul unei intrebari ce a fost publicata in comunitate, acestia si-au manifestat opiniile lor referitoare la escaladarea conflictului din Ucraina si la posibilitatea unui conflict mondial.
Fara a avea pretentii de a fi un sondaj de opinie, intrebarea a adunat raspunsuri care mai de care mai interesante din partea tinerilor.

In general, acestia nu se declara speriati de eventualitatea unui razboi monial (2.3 pe o scala de la 1 la 5, unde 1 = deloc teama si 5 = foarte teama).

In concluzie, se poate observa cum rezultatele din monitorizarea social media realizata cu Zelist Montitor se afla in acelasi trend si aceeasi directie cu raspunsurile sincere si deshise ale tinerilor din TPU.ro: teama de un razboi mondial este din ce in ce mai scazuta in randul romanilor. 

In continutare, va prezentam cateva dintre acestea:

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.