Infografic: Black Friday 2013 & Generatia Nativilor Digitali

1424.ro, social, Sondaje Add comments

infographic_black_friday_2013

Un nou studiu realizat in cadrul www.1424.ro, cel mai extins panel online din Romania dedicat cercetarii generatiei digitale, prezinta date referitoare la gradul de interes al nativilor digitali pentru participarea la Black Friday / Vinerea Neagra din 2013. 

Utilizand un esantion de peste 1000 de tineri, avand varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani, studiul va ofera informatii despre principalele produse pe care tinerii intentioneaza sa le cumpere de Black Friday / Vinerea Neagra din acest an, care sunt bugetele alocate evenimentului si care sunt principalele surse de cumparare avute in vedere de nativii digitali. De asemenea, au fost cercetate si principalele motive pentru care tinerii aleg sa nu cumpere de Black Friday / Vinerea Neagra.

Intentie de cumparare in randul nativilor digitali de Black Friday / Vinerea Neagra 2013

In ceea ce priveste participarea la evenimentul Black Friday din acest an, cei mai multi dintre tineri (46%) prezinta o atitudine indecisa, nu stiu daca vor cumpara ceva, dar vor vizita siteurile pentru a evalua ofertele. 24% dintre respondeti declara ca nu intentioneaza sa cumpere de Vinerea Neagra din acest an, 19% declara ca o vor face, iar 11% nu stiu ce reprezinta conceptul Black Friday / Vinerea Neagra.

 

intentie_cumparare

 

Cele mai dorite produse de cumparat de Black Friday / Vinerea Neagra 2013

Topul celor mai dorite itemuri de cumparat de Black Friday 2013 in randul tinerilor care au declarat ca vor cumpara la acest eveniment: computere, laptopuri si accesorii computer (25%), gaming si console (24%), telefoane (18%), moda si accesorii fashion (5%), tablete, notebookuri (4%), aparatura audio (playere si playere portabile) (3%), electronice diverse (3%), aparatura foto / video digitala (3%).

1 din 4 nativi digitali care intentioneaza sa cumpere de Black Friday 2013 si declara ca au deja o lista cu lucruri de cumparat sunt interesati de computere si accesorii pentru computer.

 

principalele_produse

 

Care sunt principalele surse de unde vor cumpara tinerii de Black Friday / Vinerea Neagra 2013

Cei mai multi dintre nativii digitali care intentioneaza sa cumpere de Black Friday 2013 doresc sa utilizeze mediul online pentru acest eveniment (47% – magazine online). 37% din magazine specializate (offline) si 12% din supermarket/hypermarket.

 

surse_cumparare

 

Care este bugetul alocat de catre tineri pentru cumparaturile de Black Friday / Vinerea Neagra 2013

Tinerii care si-au alocat deja un buget pentru Black Friday 2013 intentioneaza sa cheltuiasca in general intre 501 si 1000 lei pentru aceste cumparaturi.

In ceea ce priveste bugetul alocat pentru cumparaturile de Black Friday 2013, 35% dintre tinerii interesati sa cumpere declara ca au pregatit peste 1000 lei, 30% – intre 101 si 500 lei, 18% – intre 501 si 1000 lei, 17% – maxim 100 lei.

 

buget_alocat

 

Insight-uri 1424.ro:

In cele ce urmeaza sunt prezentate asocieri dintre variabile, cu mentiunea ca variabila buget este detaliata, cuprinzand 6 segmente.

Din date se observa ca:

  • tinerii care pentru Black Friday 2013 au buget alocat de maxim 100 lei sunt mai interesati sa cumpere telefoane, imbracaminte, incaltaminte, ceasuri si bijuterii, dar si jucarii decat ceilalti tineri.
  • tinerii care pentru Black Friday 2013 au alocat intre 101 si 300 lei sunt mai interesati sa cumpere aparatura audio (playere, iPoduri), muzica si filme decat ceilalti tineri.
  • tinerii care pentru Black Friday 2013 au alocat intre 301 si 500 lei sunt mai interesati sa cumpere telefoane si computere decat ceilalti tineri.
  • tinerii care pentru Black Friday 2013 au alocat intre 501 si 1000 lei sunt mai interesati sa cumpere gaming si console decat ceilalti tineri.
  • tinerii care pentru Black Friday 2013 au buget alocat de peste 1000 lei sunt mai interesati sa cumpere computere, laptopuri, accesorii pentru cumputer decat ceilalti tineri.
  • in randul tinerilor care declara ca nu au un buget precis, dar se vor decide in functie de ofertele magazinelor se observa un interes de cumparare pentru aparatura foto/video digitala mai mare decat in randul celorlalti nativi digitali.
  • tinerii care intentioneaza sa cumpere gaming si console de Black Friday 2013 prefera sa cumpere offline, de la magazinele specializate mai mult decat ceilalti tineri.
  • tinerii care doresc sa cumpere electrocasnice de Black Friday 2013 prefera sa cumpere mai mult de la supermarket/ hypermarket decat ceilalti tineri.
  • tinerii care doresc sa cumpere jucarii de Black Friday 2013 tind sa cumpere mai mult de la supermarket/hypermarket decat ceilalti tineri.
  • exista un interes de cumparare de Black Friday 2013 pentru gaming si console mai mare in randul barbatilor decat in randul femeilor.
  • exista un interes de cumparare de Black Friday 2013 pentru articole de moda (imbracaminte, incaltaminte si accesorii fashion) si pentru carti mai mare in randul femeilor decat in randul barbatilor.
  • exista un interes de cumparare de Black Friday 2013 de la magazinele online mai mare in randul barbatilor decat in randul femeilor. Adica, barbatii intentioneaza sa cumpere de Back Friday 2013 de la magazinele online mai mult decat o fac femeile.

Care sunt motivele principale pentru care tinerii nu doresc sa participe la Black Friday / Vinerea Neagra 2013

Dintre tinerii care stiu sigur ca nu vor cumpara nimic de Black Friday 2013, 45% declara ca au tot ce le trebuie si nu au nevoie de nimic in plus. 24% declara ca nu au bani pentru acest eveniment, 13% sunt de parere ca de Black Friday nu gasesc brandurile care ii intereseaza, 8% spun ca nu se ocupa personal de cumparaturi, altcineva face cumparaturile in familie, 6% cred ca reducerile de Black Friday nu sunt considerabile, 4% cred ca de Black Friday, produsele oferite sunt lichidari se stocuri, nu sunt game actuale ale brandurilor.

 

motive_noncumparare

 

Despre 1424.ro

Www.1424.ro este cel mai nou instrument de masurare online a atitudinilor, opiniilor si obiceiurilor Digital Natives (tineri avand varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani, activi in mediul online). Metodologia 1424.ro este bazata pe sondaje online folosind ca bazin de esantionare cel mai consistent panel de tineri 14-24 ani din onlineul romanesc, cu peste 27.000 de utilizatori activi in fiecare luna. Principala sursa de recrutare a tinerilor din panelul 1424.ro o reprezinta siteul www.TPU.ro (2.318.601 vizitatori unici, 5.758.059 vizite si 12.677.590 de afisari in luna octombrie 2013), site prezent in TOP 15 siteuri din onlineul romanesc si siteul Nr 1 ca afinitate pe segmentul de varsta 14-24 ani din cele mai traficate 20 de siteuri din Romania.

Core-ul metodologiei 1424.ro consta in prezentarea insight-urilor din perspectiva asocierilor/corelatiilor dintre variabile. In prezent in www.1424.ro exista 152.322 de insight-uri.

Selectarea participantilor la fiecare dintre sondajele 1424.ro este aleatorie, simpla. Redresarea esantioanelor se realizeaza folosind ponderarea post-stratificata (in celula), in conformitate cu statisticile oficiale Sati.ro. Poderarea post-stratificata se realizeaza functie de variabilele varsta si gen biologic.

Despre Metodologia sondajului Black Friday 2013

Studiul prezinta opiniile a 778 de tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani, ce au facut parte dintr-un esantion cuprinzand 1027 de tineri extrasi aleatoriu, simplu din panelul 1424.ro, cel mai extins panel online din Romania dedicat cercetarii generatiei digitale. Datele sunt ponderate post stratificat, in functie de statisticile oficiale Sati.ro, in functie de variabilele varsta si gen biologic. Aceasta cercetare s-a desfasurat in mediul online si se supune limitarilor tuturor cercetarilor desfasurate astfel, generalizarile fiind valabile la panelul respectiv. Infograficul si analiza pot fi utilizate sub licenta CreativeCommons Attribution.

3 Responses to “Infografic: Black Friday 2013 & Generatia Nativilor Digitali”

  1. Silviu Says:

    Deci nu imi vine sa cred ca gaming-ul e mai important la baieti decat hainele si accesoriile la fete… ceva nu e in regula

  2. Black Friday si generatia Y: 8 informatii utile pentru branduri | yconnected Says:

    […] Sursa informatii: ZeList Blog […]

  3. Zelist Blog » Blog Archive » Interviu despre retelele sociale in Romania cu Catalin Tenita Says:

    […] Miercuri seara, 27.11.2013 incepand cu ora 21, Catalin Tenita, Managing Partner TreeWorks, a fost invitatul doamnei Maria Isopescu la emisiunea Microfonul deschis web 2.0 la Radio Romania 3Net “Florian Pittis” pentru a discuta despre popularitatea retelelor sociale in Romania si despre interesul nativilor digitali (generatia cu varsta intre 14 – 24 ani) pentru participarea la “sarbatoarea” Black Friday. […]