Legislatia spune “Da”, medicul spune “Nu”

Stiri Add comments

Cum ar fi ca 2013 sa fie anul in care taticii romani descopera emotia de a participa la nasterea copilului lor? Desi un drept legal, este necunoscut de foarte multe persoane si respectat de foarte putine maternitati.

Contrar traditiilor sau a prejudecatilor, studiile arata ca prezenta tatalui la nasterea copilului este benefica din mai multe puncte de vedere. S-a observat faptul ca femeile care au fost asistate la nastere de catre partenerii lor au avut o experienta mai buna, cu mai multa incredere si mai putina anxietate. Mai mult decat atat, partenerii le-au oferit suportul de care aveau nevoie pentru a se simti confortabil, mai mult decat au facut-o cadrele medicale, acestea fiind mai preocupate de monitorizarea medicala decat de starea emotionala a mamei. Nu in ultimul rand, implicarea tatalui la nastere determina o preocupare fata de ingrijirea copiilor pe termen lung.

Desi au existat si inainte de aparitia blogurilor tatici implicati si dedicati in cresterea copiilor, acestia nu au avut niciodata o voce publica mai puternica decat acum. Eforturile si proiectele tatilor precum Bogdan Draghici (avocatul taticilor de la Alianta TATA), Dedi Grigoriu (blogger-ul ta-su.ro), Bob Dragomirescu (parintele proiectului urbankid.ro), Sebastian Cochinescu (taticul din spatele www.tati.ro) sau Mihail Musat (coach Parinti Autentici) ne arata faptul ca ne aflam intr-o noua etapa a parenting-ului romanesc.

In Romania, dreptul tatalui de a fi prezent la nasterea copiilor este reglementat prin lege. Cu toate acestea, cele mai multe maternitati nu il respecta. Cauzele invocate de medici sunt multiple, insa, fiecare dintre ele are cate o solutie. Unul dintre argumente se refera la riscul de aducere a agentilor patogeni in sala de nasteri de catre tata. Solutia este cat se poate de simpla, tatii putand purta echipament steril de protectie la fel ca restul echipei medicale. Un alt motiv invocat de maternitati este nevoia de a nu expune alte femei in travaliu la prezenta unui strain. Aceasta justificare are drept solutie paravane textile care sa separe paturile de nastere. O alta cauza pentru care obstetricienii refuza sa le permita accesul tatilor in sala de nasteri se refera la teama de a nu se expune observatiei unei persoane care poate fi martora la un malpraxis.

Fundatia Crucea Alba este o organizatie care lupta pentru imbunatatirea serviciilor de maternitate din Romania, informand parintii despre drepturile lor si oferindu-le consiliere. Fundatia a lansat recent campania Give Play Change: Donezi, te distrezi, revolutionezi! pentru a strange fonduri menite sa finanteze cursuri pentru tatici, materiale informative despre drepturile lor si echipamente de protectie pentru accesul in sala de nasteri. Evenimentele campaniei, in functie de suma donata, se desfasoara in perioade de timp diferite, accesul fiind permis prin donatia unei anumite sume de bani: LaserMaxx Party (acces prin donatia a cel putin 50 RON), Crowd Karaoke Party (30 RON+), Concurs Mini- Candola (30 RON+), Sexy Daddy Calendar (50 RON+), (Temporary Tatoo Party (100 RON+).

Doneaza si tu si participa la evenimentele campaniei Give Play Change pentru imbunatatirea serviciilor de maternitate din Romania!

Evenimente viitoare

  • Bubble Park Party: 13 iulie
  • Concurs Mini-Candola: 3 august
  • Crowd Karaoke Party: 17 august
  • Sexy Daddy Calendar: 1 septembrie – 1 octombrie
  • Temporary Tatoo Party: 15 octombrie

Pentru mai multe informatii, o puteti contacta pe RALUCA DUMITRESCU, Event Planner Fundatia Crucea Alba, la adresa office@cruceaalba.ro.

Comments are closed.