O ceafa de porc putin altfel- 10 martie 2018 De obicei, pentru majoritatea poporului roman la varsta majoratului, adicatelea cu drept de vot, ceafa de porc reprezinta o bucata de carne prelevata din ceafa unui Cetis porci L. (sau Porcus Domesticus cum s-ar grabi sa zica conesiorii), zvarlita pe...
articol complet
Sos de hribi cu branza albastra si smantana- 26 februarie 2018 Un sos simplu, usor de facut, care se preteaza ca insotitor pentru paste, dar si pentru carnuri fripte: pasare (pui sau curcan ), porc (ceafa, cotlet, muschiulet) sau vita (vrabioara ori antricot). Desi sosul mai jos descris are la baza hribi congelati,...
articol complet
Chiulota de miel- 4 aprilie 2018 Se apropie Pastele ortodox . Vecinii spala geamuri si bat covoare de zor. Supermarketurile, unele cu program non-stop in aceasta perioada, sunt asaltate de romanii care achizitioneaza "cele cuvenite" care ar trebui sa se gaseasca pe masa de Inviere ....
articol complet
Pastrav in saramura- 28 martie 2018 Cand cumpar peste, imi place sa il aleg cat mai proaspat. Iar mai proaspat decat inotand in acvariul vanzatorului, nu se egzista. Vanzatori cu acvariu sunt putini in Bacau, cel mai apropiat de mine fiind Pestisorul Auriu. Din pacate, oferta este limitata...
articol complet
Cum pregatim saramura pentru peste- 26 martie 2018 Acest articol este un experiment. M-am gandit sa va ofer o reteta de saramura pentru peste , aplicabila atat la pestii autohtoni - crap, pastrav, salau, somn, cat si la cei importati: somon, de exemplu. Pentru ca domnul Google sa ma indexeze cat mai sus,...
articol complet
Cum pregatim saramura de peste- 26 martie 2018 Acest articol este un experiment. M-am gandit sa va ofer o reteta de saramura de peste , aplicabila atat la pestii autohtoni - crap, pastrav, salau, somn, cat si la cei importati: somon, de exemplu. Pentru ca domnul Google sa ma indexeze cat mai sus,...
articol complet
Cartofi rumeniti la tava - garnitura ideala pentru miel- 5 aprilie 2018 Desi nutritionistii nu recomanda asocierea carnurilor "grele" (iar mielul la cuptor intra in aceasta categorie) cu cartofii, indiferent de modul de gatire al acestora (fierti, fripti, copti, prajiti, inabusiti s.a.m.d.), din An in Paste putem devia de...
articol complet
Cartofi dulci prajiti - mai mult sau mai putin de post- 30 martie 2018 Aparuti relativ recent pe piata romaneasca, cartofii dulci , cam de patru ori mai scumpi decat cei "normali" sunt promovati ca fiind mai saraci in zaharuri (carbohidrati) si cu un indice glicemic mai mic decat cartofii obisnuiti. Oare asa o fi? (Daca...
articol complet
Pulpe si coaste de miel in bere si cu miere- 2 aprilie 2018 Una din traditiile incetatenite in familie inca din mileniul trecut, cere ca pranzul din Duminica Pastelui sa se desfasoare in propria sufragerie, unde se intinde masa mare (de fapt sunt doua mai mici), cat sa primeasca 14 - 16 persoane. Pe langa oua...
articol complet
Vrabioara de vitel cu sos de hribi- 28 februarie 2018 Daca intri intr-un restaurant si comanzi vita (incluzand aici si carnea de vitel ori de manzat) la gratar ori "a la plancha", iar chelnerul nu te intreaba cum doresti sa fie facuta bucata de carne, ai doua optiuni: a) schimbi comanda; b) te ridici de...
articol complet
Pravalia din Plescoi, acum si la Orizont in Bacau- 2 aprilie 2018 Am vizitat "Pravalia din Plescoi" inca inainte de a se deschide oficial in Bacau. Am vazut o gramada de omuleti care se agitau in a decora vitrinele si interiorul magazinului. Si i-am vazut si pe cei doi baieti (ca asa se vad de la mine) care se agitau...
articol complet
Piaza rea- 22 martie 2018 Parafrazand-ul pe sugubatul Ion Creanga, nu stiu altii cum sunt (la influensarii zisi si "critici de restaurante" referindu-ma), dar cand scriu despre o locanta, aceasta se vestejeste (sooner or later - cum ar zice colegu' scutura-lance). Nu conteaza...
articol complet
Pulpe de pui nadusite in vin alb- 16 martie 2018 Inca din vechime, puiul a facut casa buna cu vinul, in special in Europa sudica, mediteraneana. Este suficient sa amintesc aici trei preparate care au devenit, in timp, simboluri ale bucatariei nationale: "Coq au vin" al francezilor, "Pollo alla cacciatore"...
articol complet
Salata balcanica- 20 martie 2018 Poate nu-i chiar o salata balcanica stricto sensu. Asta datorita pungii de salata "Latino " de la Carrefour, cu continut (conform datelor de pe ambalaj) de endivia, frisee si sfecla rosie (sariti primele 10 idiotenii de pe Google Search despre cum sfecla...
articol complet
Cum valorificam ouale fierte de la Paste- 10 aprilie 2018 In traditia crestina, indiferent de confesiune (catolica, ortodoxa, greco-catolica, reformata, luterana s.a.m.d.), de Paste se vopsesc oua . In rosu (lungime de unda a radiatiei 620 - 750 nm, frecventa 400 -484 THz) in vechime, acum practic in toate culorile...
articol complet
Ton la tigaia-grill cu cartofi copti si salata- 7 martie 2018 Am purces intru scrierea acestui articol drept urmare a unui comentariu de tip "musca si fugi" la o postare privind tonul rosu. Comentatorul, probabil bine documentat de pe Google, a auzit despre "fake tuna" (ton fals , pentru cei mai putin initiati in...
articol complet
File de crap cu mamaliga si usturoi - o reteta clasica- 13 martie 2018 In weekend am dat o raita pe la raionul de pescarie din Selgros, sa vad ce noutati au mai aparut. O oferta bogata de fructe de mare si pesti mai mult sau mai putin exotici. Mi-a atras atentia niste crap proaspat (de captura, nu de crescatorie), imens....
articol complet
Somon la grill- 21 martie 2018 Ideal ar fi ca, de doua - trei ori pe saptamana sa aveti la masa (la pranz ori la cina), peste . Cum idealul este destul de greu de atins, la noi acasa se mananca peste gatit cel putin odata pe saptamana, de regula in weekend. De cele mai multe ori pastrav,...
articol complet
Garnituri pentru pulpele de pui nadusite in vin alb- 16 martie 2018 La nici 5 minute dupa publicarea pe blog a celebrului articol Pulpe de pui nadusite in vin alb, site-ul meu a fost asaltat cu intrebari disperate gen: "Ce garnituri punem langa el?" Cum nu-mi sta in caracter sa las oamenii in ceata, iata cateva raspunsuri...
articol complet
File de pastrav la grill cu garnitura de cartofi si cartofi dulci- 3 aprilie 2018 Acuma nu e chiar file de pastrav in adevaratul sens al expresiei, dar nu puteam sa-i zic semi-file sau demi-file, ca n-ar fi priceput nimeni despre ce fac vorbire. Sunt doua bucati dintr-un pastrav de circa 600 g, caruia, dupa desolzire si eviscerare,...
articol complet