open visuals
Overview
II.
Descriere interfata
Download Help in format .pdf
II. 41.

.roBlogs Index, .roTwitter Index, .roFacebookIndex, .roPresa_online Index


Pentru a cuantifica cat mai exact evolutia spatiului social-media in Romania, Zelist a realizat 2 indici ce monitorizeaza activitatea in doua componente de maxima importanta ale social media: blogosfera si twittosfera. Acesti indici sunt calculati lunar, pentru luna precedenta.

Formula .roBlogs Index
Algoritmul nostru genereaza un scor lunar astfel:
Scor_Luna=nr__conturi_active*10+nr_posturi*3+nr_comentarii
Pentru a usura urmarirea acestui scor (care alminteri ar fi un numar de ordinul sutelor de mii), s-a folosit ca perioada de referinta prima saptamana din mai 2009, care a primit valoare 100.
Astfel indicele lunar este raportul dintre Scorul luniii curente si Scorul_primei saptamani din mai 2009 inmultit cu 100.

.roBlogs_Index=(Scor_luna_curenta/Scor_sapt_mai_2009)*100

In mod practic acest scor exprima cat de mult a crescut blogosfera fata de perioada de referinta. De pilda un index egal cu 130, indica ca fata de mai 2009 blogosfera a crescut cu 30%.

Formula .roTwitter Index
Algoritmul nostru genereaza un scor saptamanal astfel:
Scor_luna=nr_conturi_active*10+nr_twitturi
Pentru a usura urmarirea acestui scor (care alminteri ar fi un numar de ordinul milioanelor), s-a folosit ca perioada de referinta prima saptamana din mai 2009, care a primit valoare 100.
Astfel indicele lunar este raportul dintre Scorul lunii curente si Scorul_primei saptamani din mai 2009 inmultit cu 100.

.roTwitter_Index=(Scor_sapt_curenta/Scor_sapt_mai_2009)*100

In mod practic acest scor exprima cat de mult a crescut activitatea pe Twitter in .ro fata de perioada de referinta. De pilda un index egal cu 1300, indica ca fata de mai 2009 twittosfera .ro este 13 ori mai activa/extinsa.

Formula .roFacebook Index
Scor_facebook= no_activ*10 + content_total_posts*3 +  content_total_comments*0.5 + content_total_likes*0.05

Formula .roPresa_Online Index
Scor_presa_online = no_activ*10 + total_posts*3