SFR 2017: Expoziții, lansări de carte, concerte și o secțiune cu filme pentru copii

Comunicate de presa Add comments

Ediția din 2017 a Serilor Filmului Românesc (SFR) începe pe 10 mai. Programul complet al filmelor poate fi consultat pe site-ul oficial: www.festivalsfr.ro, unde se găsesc și evenimentele speciale incluse în program: de la expoziții până la lansări de carte și concerte. Ion Bârlădeanu, Ileana Popovici, Radmila Popovici, Alexandru Giboi, Dorel Vișan, Ionuț Bogdan Ștefănescu și Radu Bercea sunt numele ce reprezintă evenimentele speciale din cadrul SFR 2017.

Secțiunea filmului românesc pentru copii va purta numele Elisabetei Bostan
Prima zi a festivalului SFR începe cu inaugurarea secțiunii cu filme românești pentru copii, secțiune care va purta numele Elisabetei Bostan, cea care decenii de-a rândul a marcat generații de copii cu filmele pe care le-a regizat. Astfel, de miercuri, 10 mai și până duminică, 14 mai, la Teatrul penru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași, de la ora 13.00, pot fi vizionate filmele: „Zâmbet de soare” (1987), „Campioana” (1989), „Veronica se întoarce” (1973), „Tinerețe fără bătrânețe” (1969) și „Saltimbancii” (1981). La finalul fiecărei proiecții va veni în fața copiilor Elisabeta Bostan, iar după proiecția filmului „Campioana” va veni și Izabela Moldovan Bostan, cu o poveste de viață impresionantă, legată de filmul în care a jucat rolul unei campioane la gimnastică.

 

DIVINA TRAGEDIE 

Vernisaj cu Ion Bârlădeanu, colaje cu imagini din filme, printre regizori și invitați

Unde: MERU
Când: miercuri, 10 mai, ora 16:00

Expoziție pe toată durata festivalului

Invitați: Ion Bârlădeanu
Despre expoziție
Filmul e văzut ca un decupaj temporal de întâmplări și expresii, iar în momentul în care eroul – personaj de film este decupat și încorporat imaginii fixe care este colajul, el nu vine singur. Vine cu tot bagajul semantic al poveștii desfășurate în cele 90 de minute.
Condensarea instantă a sensurilor din povestea identică/inspirată/oglindă de viață care este fotografia de film este simultană revărsării de noi ramificații semantice în contact cu alte mituri înghețate ce se întâlnesc în compoziția unui colaj. Regizorul e diferit. Și el caută întotdeauna ceea ce filmul trebuia să spună atunci și nu o spunea niciodată.
Când gangsterii reali din portul din Constanța (în care Ion B. a fost docher) omorau pentru alimente, eroii filmelor comuniste plângeau după planul cincinal. Când femeile tinere își puneau viața în pericol avortând prin subsoluri de bloc, eroinele patriei hoinăreau ștrengărește, la braț cu Dan Spătaru.
În tragedie, corul îngheață timpul și permite publicului să privească lumea adevărată, așa cum doar zeii o văd. Atot-temporală, e o imagine în care toate lucrurile ce s-au întâmplat și tot ceea ce e scris să se întâmple coexistă. În colaje, povestea fiecărui personaj sau aura sa mitologică folosesc pentru a pune în scenă noi secvențe, dintr-o lume pe care filmul o ascundea. O fină corectură dionisiacă a artei pusă în slujba digestiei (filmul comercial propagandist), în urma căreia banalul e trezit, scormonit, speriat de fiorii apropierii unei alte arte, mai apropiată vieții. Iar ceea ce amintea o tragedie, în absența timpului și de la cota demiurgică a creatorului, devine o inteligentă duioșie plină de umor.

 

Descoperă arhiva fotografică AGERPRES
Vernisaj AGERPRES cu Alexandru Giboi (director AGERPRES), fotografii cu actori și regizori la mari momente din viața lor profesională

Unde: Foaierul Ateneului din Iași
Când: miercuri, 10 mai, ora 18:00

Expoziție pe toată durata festivalului  
Invitați: Alex Giboi
Descoperă ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES la SFR

Anul acesta, AGERPRES și SFR vă invită să fiți „martori” la filmările unor scene din pelicule precum: Steaua fără nume, o coproducție româno-franceză filmată în 1965, Mihai Viteazul din anul 1970 sau Pintea din 1975.
De asemenea, cu ocazia aniversării a zece ani de la câștigarea premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, vor fi prezentate în cadrul expoziției și imagini de la premiera oficială a filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, ce a avut loc în septembrie 2007, la Teatrul Național din București.
ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES cuprinde milioane de fotografii, ce au fost realizate începând cu anul 1927 și reflectă viața cultural-artistică, economică, politică și sportivă a țării, dar și marile transformări și evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului.

 

Gală de aniversare: Dorel Vișan la 80 de ani
Portret de artist. O viață închinată frumosului

Unde: Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău
Când: vineri, 12 mai, ora 20.00
Invitați: Dorel Vișan, Nicolae Mărgineanu, Mircea Radu Iacoban, Dionisie Vitcu

În cea de-a treia zi a festivalului Serile Filmului Românesc, îl vom aniversa pe maestrul Dorel Vișan.
La ceas de dublă aniversare, atunci când vom sărbători 180 de ani de la nașterea marelui scriitor Ion Creangă și opt decenii de la nașterea marelui actor Dorel Vișan, vom viziona pelicula plină de poveste și haz – „Un bulgăre de humă” (1989).

 

Din film în carte, cu actrița Ileana Popovici
Lansare de carte: Reconstituiri cu Ileana Popovici (Adenium, Iași, 2017)

Unde: Foaierul Ateneului din Iași
Când: sâmbătă, 13 mai, ora 15.30
Invitați: Ileana Popovici, Radmila Popovici

Prezentă pentru a treia oară în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, Ileana Popovici își va aniversa ziua de naștere alături de publicul ieșean, lansând totodată și cartea Reconstituiri cu Ileana Popovici, de Radmila Popovici (editura Adenium, Iași, 2017). Lansarea cărții va fi urmată de vizionarea filmului Pentru Patrie, de la ora 13.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași. Actrița va discuta la final cu spectatorii despre filmul în care a jucat unul dintre rolurile sale de suflet, în filmul regizat de Sergiu Nicolaescu în 1978.

„Dau puțin timpul înapoi și încerc să-mi imaginez cum ar fi fost fără… Mi-e imposibil să parcurg în gând acest traseu, din august 2012 până astăzi, neauzind-o, nevăzând-o, neîmbrățișând-o. Dacă ar fi să descriu un miracol, aș vorbi despre întâlnirea noastră. Atâtea cărări care-ți fac cu ochiul, te iau de mână și te duc în lumea ei – a Ilenei – lume aparte, de neînchis într-o carte. Extindinzându-se miraculos ca un puzzle, odată cu așezarea pieselor, ne oferă imagini caleidoscopice în care, precum Alice în Țara Minunilor, sare și răsare neastâmpărata fată a lui Popa-Fustă, Părintele Valentin Popovici, fie tunsă scurt în costum de baie în Reconstituirea, de Lucian Pintilie, film interzis pe vremea lui Ceaușescu, fie în fustița trapez cântând, galeșă, cu voce de zână, alături de Richard Oschanitzky, melodii în stilul bossa-nova. O vezi dăruindu-și toată imaginația ilustrației muzicale pentru filme, emisiuni, prezentări ale gimnastelor românce sau înviorând diminețile cu emisiunea „Bună dimineața!” la Televiziunea Română. Iubiri mai ceva ca-n filme și filme de mulți iubite, prietenii pe viață, gesturi de rară noblețe sufletească, despărțiri de neuitat și întâlniri parcă de stele regizate. În sfârșit – ca un început – regăsirea altui Acasă, cu neam cu tot, în sfânta și duruta Basarabie, vorba mamei Neonila. Ileana Popovici este și autorul, și personajul principal al acestui îmbietor serial de amintiri, reconstituit, prin cuvinte și fotografii, cu sinceritatea și naturalețea ei copleșitoare, într-o vară, la umbra nucului la Buturugeni, în curtea casei părintești. Povești adevărate cu oameni adevărați cu inimi adevărate care, la un loc, înseamnă bucuria de a fi. Sete de dăruire, foame de acțiune, neîmpăcare acută cu pierderea frumosului, autenticului, omenescului și alte destăinuiri – în Reconstituiri cu Ileana Popovici. Bucuria mea a fost să le sorb pe viu, ochi în ochi, cu mirarea copilului care descoperă universul. O bucurie crescând în așteptarea bunului cititor.” (Radmila Popovici)

 

Dorel Vișan și Ionuț Bogdan Ștefănescu vin în fața ieșenilor într-un extraordinar concert de poezie mistică
Omul și taina lui

Unde: Muzeul Mitropolitan
Când: duminică, 14 mai, ora 19.00
Invitați: Dorel Vișan, Ionuț Bogdan Ștefănescu

Omul și taina lui  este un spectacol deosebit, pus la cale de actorul Dorel Vișan, chiar pe textele sale, acompaniat muzical de primflautistul Filarmonicii „George Enescu” din București, Ionuț Bogdan Ștefănescu. Poeziile Psalmi, creionate cu inima și mâinile actorului Dorel Vișan reușesc să explice relația omului cu divinitatea. În cele 75 de minute ale spectacolului, ambianța în care pătrunde publicul este specifică unui templu, unui loc de rugăciune.

În Casa zilei de mâine, cu Cântec de leagăn și Rugăciune fără cuvinte, alături de artiștii Dorel Vișan și Ionuț Bogdan Ștefănescu, ne vom pune întrebarea: Oare ce sunt eu, Doamne? 

 

Expoziție de grafică: Radu Bercea – Memoria retinei gulagului românesc

Unde:  Teatru FIX
Când: pe toată durata festivalului
Despre expoziția lui Radu Bercea

Fost deţinut politic în perioada 1959 – 1964, Radu Bercea a realizat, începând cu anul 2002, un ciclu de lucrări de pictură şi grafică care ilustrează momente trăite în universul concentraţionar.
Artistul, care la vârsta de 19 ani a fost condamnat la 20 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale” şi care a fost eliberat ca urmare a aplicării Decretului nr. 411/1964, a realizat mai multe expoziţii şi a publicat câteva cărţi şi albume cu această temă.
Lucrările lui Radu Bercea reproduc secvenţe dramatice, tulburătoare din locurile de detenţie şi coloniile penitenciare de muncă prin care a trecut acesta (Luciu-Giurgeni, Cireşu, Grădina, Strâmba, Salcia, Stoeneşti, Măraşu, Vaca, la „Saivane” sau pe înfricoşătorul bac „Gironde”).
Expoziţiile şi albumele lui Radu Bercea constituie o formă de revanşă care nu vizează însă răzbunarea, ci doar păstrarea memoriei sub auspiciile unui motto semnificativ: „Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”.

 

Despre SFR 2017
Festivalul Serile Filmului Românesc se află la a VIII-a ediție. În acest an, ediția îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Ambasadorul cultural al festivalului este criticul de film Irina-Margareta Nistor.
Site oficial: www.festivalsfr.ro

One Response to “SFR 2017: Expoziții, lansări de carte, concerte și o secțiune cu filme pentru copii”

  1. Zelist Blog » Blog Archive » 27 aprilie – 03 mai 2017 – Saptamana in Social Media Says:

    […] SFR 2017: Expozitii, lansari de carte, concerte si o sectiune cu filme pentru copii […]