Raspuns la 2in1

Uncategorized Add comments

Achilianu scrie un post foarte relevant (as in opinii argumentate, si exprimate clar) despre noul top Zelist.

Ii multumesc pe aceasta cale si postez si raspunsul meu aici (for future reference, ca sa pot face trimitere si ca sa existe un loc in care sa putem discuta). Multumiri multe Achile Peleianului pentru startul discutiei.

———

Cred ca e exact pe dos.
Din cate inteleg eu, teza ta este urmatoarea: noul algoritm favorizeaza bloggerii mari pentru ca ei primesc mai multe linkuri.

Opinia mea (nu pot spune pur obiectiva, pentru ca eu am tinut sa se imbunatateasca modul de calcul) este urmatoarea:

1. Faptul ca am adaugat partea de bonusare a linkurilor noi (max 60 de zile, in posturi, nu in blogroll) limiteaza cumetriile. Cu alte cuvinte, inainte puneai un link cuiva si aia era. Acum linkurile vechi au mai putina importanta decat cele noi. Asta are doua implicatii:

A. Cei care tin la scorul lor vor trebui sa ceara linkuri noi minim la fiecare 60 zile. Si chiar mai des, de fapt.

B. Cei care publica continut foarte linkat au sanse sa faca salturi mari, asta tocmai pentru ca linkurile noi sunt mai importante.

C. Faptul ca exista un grad ce variabilitate mai mare a topului poate scoate in fata mai multe bloguri noi (pe acelea care au relevanta la un moment dat).

2. Daca analizezi primele 200 de locuri vei vedea ca cei care s-au lasat pe tanjeala (deci erau A-bloggeri cu vechime) s-au dus in jos, in vreme ce bloggeri mai noi dar care au avut vizibilitate in ultima vreme au urcat substantial.

3. Intotdeauna cand esti mic, lupta e la deal. Si asta ne doar pe Zelist. E in viata, in politica, in afaceri oriunde. E clar ca e mult mai greu sa ocupi o nisa/spatiu mental/categorie de produs etc in momentul in care exista deja cineva “inpamantenit” acolo. Dap, e nasol dar asta e viata. Echitatea formala (aceleasi reguli pentru fiecare) nu implica egalitate. Exista intotdeauna un avantaj al primilor veniti.
Din contra, sistemul imbunatatit da sanse mai mari noilor veniti de acces la pozitiile superioare.

29 Responses to “Raspuns la 2in1”

  1. alex moldovan Says:

    E evident că nu există un algoritm infailibil, care să mulţumească pe toată lumea. Şi eu cred că factorul dinamic trebuie să conteze. Problema e că există blogeri sau chiar mici comunităţi cu very high quality content care n-au habar de cele mai elementare noţiuni de SEO şi care ştiu pur şi simplu să scrie, nu să gestioneze (bine, asta dacă criteriul calitate e relevant în vreun fel). Pe de altă parte, “specialiştii” în link-exchange se vor reprofila probabil, îşi vor face 10 noi bloguri şi se vor auto-linkui zilnic spre cele mai înalte culmi ale Listei 😀

  2. achilianu Says:

    @ alex nu mai da idei :p

  3. alex moldovan Says:

    @achilianu Gata, tac. Deşi aş fi preferat să-ţi postezi comentariul despre mine pe blogul tău, cu link 😀 😀 😀

  4. alex moldovan Says:

    Zilnic!

  5. Mircea Popescu Says:

    Teoria e invalidata de urmatoarele observatii practice :

    1) Zoso e bloger mai vechi decat Cabral
    2) In topul “clasic”, zoso devenise locul 2 dupa Cabral
    3) In topul “dinamic”, pe toata durata vietii lui, zoso avea un avantaj semnificativ, aproape 2x din valoarea locului 2
    4) In pofida 3), totusi zoso a ramas constant sub Cabral in topul “clasic” pe toata durata existentei topului “dinamic”
    5) Prin “reunirea” celor doua topuri, topul “clasic” in care zoso era #2 a fost inlocuit cu topul “dinamic”, in care zoso este #1, la o distanta semnificativa (~2x urmatorul clasat)

    Acu, tu poti s-o dai cum doresti, dar fapt ramane ca nu era posibil pentru Cabral sa-l depaseasca pe Zoso in topul “clasic” altfel decat avand mai multe link-uri noi decat el, ca vechi n-avea cum. Si faptul ca zoso nu l-a mai ajuns veci pururi dovedeste clar ca n-avea cum sa aiba el de 2 ori mai multe link-uri noi. Daca le-ar fi avut, l-ar fi si depasit.

    Fi bun si ofera public lista cu link-urile “noi”, adica obtinute de cei in top 10 in ultimele 60 de zile, sa vedem si noi minunea la lucru.

  6. Mircea Popescu Says:

    Ca sa tinem o oarecare evidenta : Catalin mi-a trimis lista via twitter, http://twitter.com/catalintenita/status/5677385785 nu e chestia c-ar fi fost ascunsa, pur si simplu n-am vazut-o eu (nici nu pot spune c-am chiar cautat-o).

    Acum, ce observam revizuind lista aia este ca piticu.ro ii trimite lu’ zoso 7 link-uri, si anume 6x.73+1.344 = 5.7 puncte, sau 13% din scorul total (43).

    Ceea ce inseamna ca orice 3 blogeri (ORICE 3!, indiferent cat punctaj au) isi pot da cateva sute de link-uri A-B-C pe zi, ajungand astfel fara probleme la scoruri de ordinul miilor de puncte.

    Practic noul clasament nu aduce o “limpezire” altfel decat ca-i separa pe cei care scriu bloguri de cei care au bloguri pentru a juca topurile, ceea ce intr-un sens e bine, stim pe cine sa ignoram, dar din punctul de vedere al zelist nu-i chiar asa de bine, ca-l cam condamna la irelevanta.

  7. Catalin Says:

    Pur epistemologic vorbind teoriiile mai degraba se invalideaza/falsifica decat se valideaza. Eu sunt popperian :))
    Adica eu ar trebui sa aduc un singur argument ca sa iti demontez teoria. Este greu insa sa aduci argumentul zdrobitor cand e vorba de intentii. Eu zic: nu am vrut, asta tu spui ai vrut asta. Cum pot demostra eu ca nu am vrut?

    Dar lasand partea teoretica hai sa o luam asa.

    1. Nu sunt tovaras de chefuri nici cu Zoso, nici cu Cabral. M-am vazut de cateva ori cu fiecare, am avut discutii civilizate. Cu Vali m-am impuns de cateva ori, de fapt, pe blogul lui. Incidental, in legatura cu Zelist.

    2. Topul dinamic a fost gandit de la inceput ca un fel de next generation top. Nu l-am schimbat ce cel vechi cu cel dinamic din prima din cateva motive:
    – dinamicul se calcula doar dupa trackbackuri. insa doar vreo 5000 de bloguri au avut minim un trackback ever
    – salturile de la o saptamana la alta dadeau prea multa instabilitate
    – chestia de obisnuinta a oamenilor

    3. In momentul in care mi-am dat seama ca putem sa bonusam cu puncte mai multe trackbackurile noi (stiu, e o idee simpla insa nu mi-am dat seama de la inceput) am zis ca am ajuns la o solutie optima (adica sa existe o continuitate, sa luam in considerate toate blogurile, sa nu fie fiecare saptamana un cutremur total)

    Personal mi-ar placea sa vad bloguri cu alt gen de continut printre primele 10, mai exact sunt destule pe care nu le agreez ca tone of the voice, sau ca tematica abordata. Pe de alta parte, optiunea mea personala nu are treaba in Zelist.

    Eu doar am decis sa schimbam algoritmul ca sa avem un Zelist mai relevant pentru ce se intampla cu blogosfera.
    In paranteza fie spus: vei vedea ca aceasta schimbare a ridicat mai sus multe bloguri de nisa, multe bloguri citate in ultima vreme si a dat mai jos bloguri din preistoria blogosferei romanesti.

    Daca este sa imi asum un bias, mi-l asum pe asta: am cautat sa favorizez blogosfera vie (legata de actualitate, jurnalismul cetatenesc) in defavoarea blogosferei de tipul caiet personal de ganduri si fapte. Prin scoaterea in evidenta a linkurilor noi din posturi si implicit diminuarea importantei linkurilor osificate din blogrolluri

  8. Mircea Popescu Says:

    Si ca de obicei, revizuind lista pentru Trilema, observ chestii interesante :

    Odata, ca de exemplu postul asta http://reinvented.ro/type-in-comedy/fag-youre-it/ nu apare in lista ultimelor 60 de zile, chiar daca a fost publicat acu 3 zile pe-un blog destul de greu in opinia zelist.

    Exact asa cum nici un post dedicat de Stefancu fix discutarii mele nu a aparut la momentul respectiv, cum nu apare nici in ziua de azi (desi i-am atras atentia lu’ Catalin acu vre-o luna si era vorba ca repara). E tot aici : http://deceblog.net/2009/08/un-agregator-romanesc-aparent-de-succes/ cataline.

    Deci, un post despre X-ulescu, in care aia se discuta, X-ulescu, nu are valoare, si un post in care se vorbeste despre masini sau telefoane si se gaseste si un link catre Y-ulescu, pus asa la deruta si fara legatura conteaza. De fiecare data.

    Si a doua, ca curaj.net e tot acolo, desi am discutat pe twitter despre furtul de continut saptamana trecuta, si ramasesem ca iese. Si desi intre timp hostul l-a dat jos, in urma reclamatiilor trimise.

    Nu-i bine, Cataline. Ca sa nici nu intram in discuta cu twitterele si comentariile, ca ne incurcam de tot.

  9. Catalin Says:

    Ma indoiesc ca acest lucru este posibil. E ca la Page Rank. Daca iti faci trei domenii si linkezi intre ele PR-ul nu creste deloc. PR-ul apare din exteriorul sistemului.

    Adica Piticu da atat de mult pentru ca primeste de la altii, la randul lui. Daca ar primi de la Zoso, nu i-ar da inapoi nici macar cat primeste (exista un dumping factor)

    Asta nu implica fireste ca toate linkurile sunt primite pe calitatea deosebita a materialelor.

  10. Mircea Popescu Says:

    Na. Daca ar fi “ca la Page Rank”, atunci intre Trilema (PR 5) si zoso (PR 5) n-ar fi intercalati nu stiu cate sute de tipi cu PR 2-4.

  11. Mircea Popescu Says:

    (vezi c-ai uitat sa aprobi un comentariu mai sus).

  12. Catalin Says:

    Ref 11: – avea linkuri (comentariile sunt pe approved by default dupa primul)

    Ref 10: nu a spus nimeni ca este fix ca PR de la Google. In plus PR-ul tine cont de toate linkurile nu de linkurile din blogosfera.

    Ref 9: Sper ca nu te consideri victima unui complot orchestrat de Zelist. Ne vom uita la cele 2 posturi semnalate si vom veni cu explicatia. In orice caz, nu ti-au fost sterse manual. Nu avem timp de asa ceva in primul rand.

    Referitor la curaj.net – l-am scos din UBIX si din parserele de feeduri. Saptamana viitoare vom avea si o marcare dedicata celor care comit furturi de continut, au limbaj obscen, etc (adica vor fi marcate intr-un fel in top si vor fi listate si separat).

  13. Mircea Popescu Says:

    Nu mei, nu ma roade pe mine chestia cu comploturi scl. Chestia-i ca mi-ar place chiar foarte mult sa existe o masura obiectiva a blogosferei.ro. Fara suparare, ea inca nu exista. Eu apreciez faptul ca voi va straduiti (cam singurii).

    Dar daca doresti o demonstratie experimentala, eu pot sa-ti arat ca ajung cu 3 bloguri in top care n-au absolut nici un continut, doar cu link-uri reciproce.

    Eventual facem pe-un server de test daca preferi sa nu-ti corupi lista oficiala.

  14. Dr.A Says:

    Faptul ca pe blogger nu exista trackback inseamna ca blogurile gazduite acolo sunt mai jos in top?

  15. Catalin Says:

    Mircea, sincer sa fiu eu chiar comsider criticile tale un ajutor. Adica nu ma simt deloc deranjat.

    Intrebarea este poti ajunge cu 3 bloguri in top fara sa ai linkuri din afara?

  16. Catalin Says:

    Uite si raspunsurile colegului mei la chestiunile legate de cele 2 linkuri:

    1.
    http://reinvented.ro/type-in-comedy/fag-youre-it/ a fost publicat pe 10 dar noi l-am parsat pe 11 nov, dupa calcularea topului, apare in topul de sapt viitoare

    2. la celalt http://deceblog.net/2009/08/un-agregator-romanesc-aparent-de-succes/
    raspunsul de atunci
    Am verificat linkul polimedia.us/trilema
    -in clasament clasic apare linkul lui Dan Stefancu http://deceblog.net din 30 august in saptamana respectiva
    -problema e int op dinamic, apar linkurile din alte posturi de pe polimedia.us/trilema , dar nu apar linkurile catre blog,
    verificarea se face pe numele domeniului (polimedia.us), am modificat sa se faca verificarea si pe tot linkul,
    linkul va apare in urmatoatea modificare a topului dinamic.

    linkul apare ok

  17. Mircea Popescu Says:

    Raspunsul este da. Nu doar in top, ci pe locul 1-2-3 in top, la mare distanta de rest.

    Cat dureaza depinde de detalii tehnice, dar e de ordinul zile/saptamani, sunt destul de convins.

  18. Catalin Says:

    @Dr.A Nu, chiar daca nu exista noi le vedem ca linkuri de la un site la altul.

    @Mircea I’m in. Stabilim si o limita (X saptamani/luni)? Si spune-mi ce vrei sa dau daca e ca tine (bere/carti/etc).

  19. Mircea Popescu Says:

    Bine. O facem pe serverul principal sau faci un sandbox undeva ?

  20. Catalin Says:

    Pe serverul principal. E mai multa adrenalina.

  21. Mircea Popescu Says:

    Lol ok. Eu zic ca 7 iteratii ar trebui sa fie mai mult decat suficiente, deci aflam undeva prin ianuarie. Da’ vreau sa promiti ca nu veti aplica oarece modificari idiosincratice, ca sa stim o treaba.

    Pentru ca nu pot sa le dau legaturi din afara, am sa te rog sa le adaugi manual pe lista spiderului, iata-le :

    http://polimedia.us/codebase/blog1/index.php
    http://polimedia.us/codebase/blog2/index.php
    http://polimedia.us/codebase/blog3/index.php

    Ajunge atata, sau voi le cititi dupa rss ?

  22. Catalin Says:

    @Mircea. Promit. Posturile se iau din RSS.
    Le-am adaugat (apar in top de joi).
    Si iti multumesc pentru efort.

  23. Mircea Popescu Says:

    A, daca se iau din RSS va trebui sa-ti creez si rss feed-ul.

    Eta 2-3 ore ca-i sambata si baetii doarme.

  24. Catalin Says:

    Poate astepta si pana luni. Adica se iau si din urma, toate cele care apar in feed.

    Weekend frumos (gata, ma duc si eu la film & plimbare)

  25. zamolxis Says:

    Interesante schimbari in blogo.ro-oaie. Una peste alta, schimbarile sunt pozitive, zic eu.

    Ce-ncerc eu sa-nteleg (si nu prea reusesc) este de ce nu sunt luate in calcul link-urile din topul comentatorilor de pe diverse bloguri. Este o decizie deliberata, sau e din cauza ca sunt generate JavaScript si nu sunt parsed?
    Impresia mea este ca aceste link-uri pot fi ignorate intr-un top ‘clasic’, dar intr-unul “dinamic”, argumentul pentru ignorarea lor este mai slab.

    Chestia asta are o importanta majora pentru mine, fiindca eu tin blogroll-ul intr-o pagina separata (blogroll.zamolxis.name) care evident ca nu-i parsed. Mai mult, link-urile sunt intr-un Google Doc intr-un iframe si probabil click-urile de-acolo nu-s inregistrate de stats-urile blog-ului destinatar ca venind de pe blogul meu. Asta-i face pe cei care poate beneficiaza de ele sa aiba impresia ca eu ii desconsider total (cel putin dpdv SEO), si cum nu regasesc link-urile de la mine in ce culege zelist, sa-mi intoarca spatele (in mod SEO, desigur).

  26. Catalin Says:

    Zelist ia toate linkurile pe pe prima pagina (blogroll + ce mai tine omul pe prima pagina) + linkurile din posturi.
    Clasamentul saptaman tine cont de ce se afla pe prima pagina in momentul parsarii (marti) si ce linkuri au fost in posturile din ultima saptamana.

    Singura conditii:
    1. linkurile sa nu aba atributul “nofollow”
    2. linkurile din posturi sa apara in RSS
    3. linkurile din prima pagina sa fie vizibile in sursa paginii (adica sa nu fie scrise in JS cu document.write de exemplu, sa nu fie intr-un iframe din alta pagina si tot asa)

    Asadar daca un link indeplineste aceste conditii (care tin practic de orice spider web din lumea aceasta) el se ia in calcul.
    Cu alte cuvinte, daca tu pui linkurile pe site, pe prima pagina, in modul normal (cod HTML, fara iframe-uri, fara document.write, fara “nofollow”, ele vor aparea pe Zelist, pe Google etc).

  27. vasile Says:

    catre Zelist:cum de un blog “terorista” inactiv din aprilie 2009 apare in top?chiar printre primele 200.

  28. Catalin Says:

    @vasile: daca tot e vorba de un blog de literatura, pot sa iti ofer ceva similar din domeniu: Biblia sau Hamlet sau Jules Verne nu mai sunt active/actualizate de 2000/400/150 ani. Si totusi ele apar in topurile de vanzari pentru ca oamenii le citesc.

    Cam asa e si cu terorista: oamenii inca o au in blogrolluri sau o citeaza in posturi – prin urmare chiar daca nu mai scrie, blogul ramane o sursa de informatie validata de alti bloggeri (cei care o au in blogroll sau o citeaza)

  29. llabzmulixx Says:

    NlADHN cdroqshmwhzt, [url=http://pmtvuiebwfwi.com/]pmtvuiebwfwi[/url], [link=http://ppqeegblmblr.com/]ppqeegblmblr[/link], http://hsibbculmmzp.com/