despre pinglink-uri si alti demoni

Cum functioneaza, Uncategorized Add comments

Pornesc de aici. (intre timp a disparut de pe blogul cu pricina, dar pana una alta puteti gasi postul in cache-ul de Google. Chiar daca poate disparea si de acolo, nu are sens sa-l salvez)

LATER UPDATE: Am scos linkurile. Pana la urma oamenii mai scriu si la suparare, iar apoi regreta. Important e sa mergem inainte. Oricum restul postului e valid si fara exemplificare 🙂

——

Marturisesc ca oricum as lua-o unele chestii chiar nu pot sa le pricep. Problema abuzului verbal e una dintre ele. Cu alte cuvinte daca vezi pe strada doua persoane  care se injura dar in acelasi timp par a fi prietene, what do you make of that? Poti merge pe criteriul “e problema lor, sunt libertarian, atata stiu” si sa pleci mai departe. Dar daca una dintre aceste persoane, obisnuita cu un anumit tip de limbaj, abuzeaza verbal un trecator, parandu-i-se normal. Atunci ce mai faci? Intr-un fel cred ca asta e o problema general valabila a Romaniei.

“Was that wrong?” se mira lumea in stilul lui George din Seinfeld. Politicieni, soferi in trafic, bloggeri.

Dar gata cu introducerea.

Ca sa o scurtam cat putem: acum vreo 2 saptamani, Andrei – colegul meu programator care lucreaza la Zelist – mi-a semnalat ca exista cateva grupulete de bloguri care abuzeaza de linkuri. Practic cam toate posturile de pe acele bloguri incepusera sa aiba 10-15 linkuri, fiecare pe cate un cuvant. Linkfarming se numeste procedeul, fiind folosit la inceputurile Google pentru a creste pozitia in cautari.

Faza e ca aceste linkuri discutabile (altii le-ar numi irelevante, sau spamy) influentau atat topul Zelist cat si posturile cu cele mai multe trackbackuri. Asadar am decis sa luam masuri active impotriva lor. Adica sa nu le luam in calcul.

Incepand cu joia trecuta (dupa noul top) ne-am trezit cu emailuri/posturi pe tema asta. De ce nu ne apar pinglinkurile?

Si aici apare anomia mea. Pur si simplu nu stiu cum sa reactionez cand aud “Was that wrong?” . De fapt nici macar, aud “Am fost talharit”. In paranteza fie spus, am mai avut si de alte ori genul asta de situatie – de exemplu o data, la un concurs cand am descalificat un om care isi facuse circa 250 de conturi pe un site, cu adrese diferite de Yahoo, validate manual, toate de pe acelasi IP. Si care s-a plans ca asa ceva nu se face, ca el a muncit zile ca sa ajunga acolo. 🙂

Ei cam asta e situatia mea in cazul asta. Seamana cu o chestie pe care o descria Joseph Banks despre prima expeditie in Tahiti, cand existau neintelegeri axiologice intre marinari si populatia indigena pe tema insusirii de obiecte (practic indigenii nu considerau aceasta ca o forma de furt, ci mai degraba ca o chestiune perfect legitima – nu aveau simtul proprietatii).

Pe de alta parte, cand iti asumi ca faci ceva public trebuie sa incerci sa raspunzi tuturor punctelor de vedere. Chiar daca asta cere timp si chiar daca nu esti de acord cu punctul de vedere al celuilalt. Asadar:

1. Orice clasament bazat pe relevanta linkurilor impune ca sistemul sa isi calibreze sistemul impotriva tentativelor de frauda.

2. Sigur, ceea ce poate noi numim frauda este doar iubire dezinteresata intre prieteni. Dar pe de alta parte, daca asa este, de ce s-au sesizat oamenii cand nu si-au gasit linkurile si s-au trezit cu pozitiile in Zelist degradate? Nu e un mic paradox, aici?

3. Imi poate spune cineva ca 10 posturi pe acelasi blog, unul dupa celalalt care au aceleasi linkuri catre alti 10 bloggeri (prieteni) pe cate un cuvant arbitrar (chiar si pe prepozitii si conjunctii :)) ) pot sa transmita relevanta?

4. Ei bine, noi am ales sa eliminam aceste linkuri din numaratoarea generala. Tocmai pentru a pastra o minima relevanta.

5. Niciodata nu ne-am pretins infailibili. Am explicat ca exista limitari in luarea linkurilor (ex: nu apar in RSS-uri sau RSS-ul este partial), insa niciodata nu am inclinat balanta intr-o parte sau alta. Aceste pingbackuri le-am exclus insa in mod activ. Si saptamana asta vom perfectiona metoda.

Si inca o chestie: se fac in curand (august) 5 ani de cand am scris primul post pe un blog personal. Si erau vremuri frumoase. Ne intalneam vara pe terase, stateam la povesti, si pot spune cu sinceritate ca am ramas cu niste prieteni buni din vremurile acelea. Oameni frumosi. Andreea, Radu, Eugen, Tudor, Irene, Bobby, Cristi, Alex, Dorin, Bogdan, Andrei, Adi, Dragos, Criz, Costin, Marie Jeanne, Lulu si multi-multi altii.

Si totusi, asa prieteni buni cum suntem, niciodata nu ne-am pretins unii altora sa ne promovam desantat. Ne-am ajutat cand am socotit ca merita, dar in forme care sa fie compatibile cu demnitatea fiecaruia.

Parerea mea despre aceste pinglinkuri: e ca si cum cineva ar merge prin metrou si s-ar striga numele prietenilor: Florin – medic excelent la Spitalul X, Ionel – un perfect instalator, Maria – profesoara de literatura, da meditatii, Dan – arhitect, face proiecte ieftin si tot asa. De fapt, nici macar. Si in varianta asta ar fi mai multa relevanta.

Si inchei cu o nemultumire proprie. Cred ca Zelist a ajutat si el in felul lui la polarizarea blogosferei. Sa afli ca profesionist in comunicare cu cine vorbesti. Un prieten imi spunea ca in Cehia unde sunt cam de 10 ori mai multe bloguri,  nu exista un fel de centralizator si din cauza aceasta social media are mai putina vizibilitate/ e mai putin luata in seama de comunicatori.

Dar pe de alta parte, ieri cand m-a sunat Cabral si mi-a spus ca s-a saturat sa aiba tracasari cotidiene, de injurii si alte soiuri de abuzuri verbale pentru ca e #1 in Zelist, si ca vrea sa iasa, sa faca loc si altora, ei bine – atunci, chiar nu mai stii daca clasamentele astea au vreo noima. Poate ca e timpul sa mergem in alte zari virtuale … Poate ca dincolo de o masa critica, si blogosfera s-a transformat Bucuresti, un loc cu prea mult zgomot, prea multe mahalale, prea multe interese politice, prea putin respect pentru ceilalti, prea multe claxoane stridente si oameni care scuipa seminte.

PS Multumesc Irene si multumesc Andrei si multumesc Pidjin. Pentru ca asa ar trebui sa fie blogosfera.

Catalin Tenita (catalin AT tree PUNCT ro – daca aveti intrebari, idei etc)

41 Responses to “despre pinglink-uri si alti demoni”

  1. Marius Moga Says:

    Si totusi, exista linkuri care nu se incadreaza in categoria celor descrise mai sus care nu sunt indexate. din blogroll-uri, nu din articole cu “ping”-uri. Acelea mai pot fi justificate?

  2. nihasa Says:

    Surprinzator e ca a mai strigat si hotul dupa ce a fost prinsa cu mana in sac 🙂

  3. Catalin Says:

    @Marius. Daca imi dai exact blogul din care am omis linkul (adica blogul sursa si blogul target) ne uitam si iti spunem/remediem.
    @nihasa Si daca ar fi doar o persoana, ar fi bine 🙂

  4. Andrei Maxim Says:

    Ce se întâmplă când poziţia în Zelist devine relevantă pentru cei care cumpără publicitate pe bloguri? În acel moment nu e chiar aşa de simplu să spui “sorry, nu suntem infailibili” când X sau Y câştigă 50 de euro în plus pe lună dacă e în primii 100 în loc de 429.

    Oricum, orice top a stârnit controverse, mai ales când regulile metodei de sortare se schimbă peste noapte. E OK 🙂

  5. Marius Moga Says:

    Cunosc cateva bloguri care linkeaza catre blogul meu si nu le gasesc indexate in zelist. Exemple:

    http://www.soccerzip.com/
    http://anticalofilul.blogspot.com/
    http://www.badpisi.ro/

    Toate linkeaza catre http://www.mogamarius.com

    Ar fi bine daca ar fi doar acestea, dar am dubii. Referitor la acele ping-uri, va dau dreptate. Din moment ce sunt puse doar pentru a oferi un punctaj (cat de mic) pentru a urca in zelist, e normal sa fie ridicat un semn de intrebare asupra lor.

  6. Catalin Says:

    @Marius – ne uitam maine (ca azi nu prea mai e timp) si iti voi raspunde punctual aici cel tarziu pana maine seara.
    Si chiar accept ca pot fi situatii in care nu linkurile nu apar. In generele ele se inscriu in cateva categorii:
    – cele din posturi nu apar in RSS-uri (RSS-ul nu are linkurile in el sau are contintul postului incomplet – scurtat inainte de link)
    – blogul care contine linkul nu apare in Zelist (e f nou, sau a cerut sa fie scos din Zelist)
    – linkurile (din posturi sau blogroll) nu se iau in calcul daca au atributul “no_follow)
    – linkurile de la comentarii nu se iau in calcul (sunt puse de cei care vor sa isi promoveze blogul

  7. Catalin Says:

    @Andrei Sunt de acord cu tine. Tocmai de asta am fost foarte activi in cazurile in care cineva a considerat ca nu i se ia un link in calcul. De cele mai multe ori s-a dovedit ca linkul nu aparea din motive independente de zelist (a se vedea mai sus, cele mai dese situatii – peste 95%)
    Pe de alta parte interesul nostru e sa fim cat mai credibili. Asta inseamna:
    1. sa ne protejam impotriva spamului
    2. sa luam cat mai multe din linkurile valide
    3. sa existe un paralelism intre vizibilitatea blogurilor in blogosfera si situatia in top

    Cat priveste schimbarile de algoritm, toate schimbarile au fost anuntate. Consider ca nu e o schimbare eliminarea linkurilor spamy, e un mecanism de protectie obisnuit.

  8. Marius Moga Says:

    Nicio graba 🙂 Nu e o problema asta, ca nu conteaza 3 linkuri. Sper doar sa nu fie la mai multe persoane problema aceasta. Se vorbea undeva de cei “50 favorizati”, dar sincer, nu cred ca poate fi vorba de asa ceva.

    Multumesc pentru promptitudine si pentru amabilitate.

  9. Catalin Says:

    @Marius Daca ar fi sa fac eu topul dupa preferintele mele nu cred ca as lua mai mult de 10 din primii cincizeci. 🙂
    Revin maine

  10. anaconda Says:

    Ping-urile se dau între prieteni. Schimbul de link se practică pe scară largă – să nu spuneţi că nu ştiaţi!
    Aşa că, după părerea mea, ambele criterii sunt irelevante în cazul alcătuirii clasamentelor.
    Ar fi mult mai realist – tot după părerea mea – să faceţi aprecierea după numărul de accesări ale blogului şi după numărul de comentarii (bineinţeles excluzând comentariile autorului). Deşi şi aici pot interveni favorurile făcute între prieteni… 😛
    În concluzie – şi tot după părerea mea, evident – în blogosfera românească nu se pot face clasamente corecte. Suntem foarte inventivi când e vorba să măsluim rezultatele 😛

  11. Vania Says:

    Dumneavoastră exageraţi în articol: s-au şters pinguri fără discernământ. E de dorit, într-adevăr, să perfecţionaţi metoda şi, de asemenea, să anunţaţi din vreme ce intenţionaţi. Nu că ar conta excesiv…

  12. Catalin Says:

    @anaconda Si eu mi-as dori o metoda mai buna. In esenta asta cu linkurile (si vegherea sa aiba un grad de relevanta decent) ar trebui sa dea niste rezultate ok.
    In principiu, fireste.
    Cat priveste abordarea “dupa trafic” atunci blogurile porno ar fi primele. Sau cele cu numerele la loto.
    Daca ne-am lua dupa comentarii, am impresia ca blogurile unei pseudopoliticiene blonde ar fi pe primul loc. Si chiar fara nici o noima.

    Pana la urma orice forma de clasament e arbitrara. Mai ales cand nu exista o masura unica. Cum e la atletism. Zelist e intr-un fel. Perfectibil. Chiar mi-as dori sa existe cat mai alte eforturi care sa faca clasamente dupa alte criterii. Pana la urma asta ar fi de folos pentru toata lumea.
    Si chiar nu are multa importanta genul asta de tentative pe Zelsit. Mult mai trist e cand ne furam caciula singuri in lucrurile care conteaza.

    @Vania pur si simplu programelul a detectat posturi repetate cu zeci de linkuri (repetate de la post la post) in anumite bloguri. Nu le-a luat in seama. Sigur, e posibil sa fi fost si vre unul valid. Dar pe un blog care oricum bagase zeci de linkuri spamy. Ghinion.

    Si intr-adevar vom perfectiona metoda in saptamanile urmatoare pentru a gasi si alte genuri de abuzuri similare.
    Iar pentru mine, chiar nu conteaza deloc. Chiar imi pare rau uneori ca ne luam din timp (si efectiv din bani) ca sa oferim ceva. Dar daca tot vrem sa oferim, macar sa o facem la un nivel. Adica nu are nici un sens sa poluam.

    Si ca sa fiu malitios: nu eu m-am plans ca Zelist e spamat in prima instanta. Pinglinkerii s-au plans ca prietenoasele lor atingeri pe crestet nu-s luate in seama 🙂

    Sanatate si spor si chef 🙂

  13. anaconda Says:

    Da, ar fi într-adevăr cazul să anunţaţi din timp. Trebuia să spuneţi mai întâi că nu veţi mai lua în considerare pingurile pe care le consideraţi suspecte (specificând şi criteriile de apreciere) şi abia apoi să le anulaţi. Sunt sigură că, în cazul acesta, obiecţiile s-ar fi redus, tinzând către zero.
    În lumea civilizată,regulamentele se afişează mai întâi şi apoi se aplică 😀

  14. anaconda Says:

    Pai, dacă pronografia, loto şi politicienele blonde au cea mai mare priză la public, atunci lăsaţi-le pe primele locuri!
    Sau introduceţi un criteriu legat de conţinut şi excludeţi-le pe acest motiv 🙂

  15. Catalin Says:

    Regulamentul este: nu spama. Linkurile care spameaza afecteaza irelevanta si deci vor fi eliminate. Si asta a fost de la inceputul zelist.

    O eliminare a unor linkuri care spameaza nu este modificare de regulament, este o aplicare consecventa a lor.
    Acum sincer, nici cei care spameaza nu isi anunta metodele la gazeta de perete. De ce metodele de detectie ar trebui sa fie publice? E un pic asimetric.

    Si ce naibii, ne ascundem dupa cires.

    Zecile si sutele de linkuri aiurea puse de blogurile penalizate o justifica cu prisosinta. Nu a fost de o actiune la limita regulamentului. Iar daca ati facut-o asa de prieteni, fara sa va pese, ce atata galagie pentru niste linkuri? 🙂

  16. anaconda Says:

    Domnule Cătălin, “ce naibii”, eu vorbesc despre criterii şi dumneata despre metode de detecţie! E o mică mare diferenţă. Îmi permit să adaug aici un link către http://dexonline.ro/.
    Şi cu aceasta consider discuţia încheiată. Nu-mi plac oamenii care se “ascund după cireş” 😀

  17. Elucubraţii – Tolaie « Link-Ping Says:

    […] Despre pinglink-uri si alti demoni […]

  18. Catalin Says:

    Domnule anaconda 🙂

    Va multumesc foarte mult pentru linkul catre dexonline.ro. Am cautat in el cuvantul “spam” insa aparent nu a fost inca introdus in dictionare.
    Am gasit insa mai multe definitii pentru “relevant”. Ma opresc la urmatoarea:

    RELEVÁNT, -Ă, relevanți, -te, adj. Care relevă, care scoate sau iese în evidență.

    Cu alte cuvinte, din ce inteleg eu, un link relevant e acel link care spune ceva, care aduce un plus de informatie prin contextul in care este pozitionat. Banuiesc ca o suita de 20 de linkuri intr-un post pe cuvinte aleatoare nu satisface acest criteriu al relevantei. Dar poate ma insel.

    Dar apropo de linkuri relevante, va recomand urmatorul text din Wikipedia:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Link_farm

    Citim acolo: “A link farm is a form of spamming the index of a search engine (sometimes called spamdexing or spamexing).”

    Daca nu aveti alte argumente pentru teza dumneavoastra (linkurile repetate in posturi, la gramada si fara legatura cu continutul postului) va rog sa considerati discutia incheiata.

  19. anaconda Says:

    Domnule Cătălin,
    După cum spuneam, te ascunzi după cireş. Sau, cu alte cuvinte, ori n-ai ţinere de minte, ori îţi place s-o faci pe prostul. Eu am vorbit doar de criteriile de apreciere, şi am spus că ar trebui anunţate. Iar la DEX nu te-am trimis ca să cauţi cuvîntul spam, ci ca să vezi că metodă de detecţie nu e totuna cu criteriu! Cu alte cuvinte, ca să vezi că eu îţi vorbesc despre mere şi dumneata îmi vorbeşti despre bile de rulment 😛
    Eu n-am susţinut nicăieri teoria unor linkurilor repetate în posturi, etc. Şi n-am vorbit despre linkuri relevante, ci despre criterii relevante! Vezi că ai încurcat borcanele 😀
    Plus că, dacă mi-ai fi citit cu atenţie comentariile, ai fi băgat de seamă că am spus la un moment dat “sunt sigură” şi ţi-ar fi dat seama că nu e cazul să mi te adresezi cu “domnule” – din cîte ştiu eu, apelativul ăsta nu se foloseşte pentru femei 😛
    Nu te osteni să-mi răspunzi, că nu mai trec pe aici. M-am lămurit cu cine am de-a face.

  20. Catalin Says:

    Pentru toti cei care citesc cu exceptia Doamnei/Domnisoarei Anaconda care in mod cert nu mai trece pe aici, si nici nu o condamnam pentru asta, dar nici nu vom suspina dupa magnifica ei prezenta 🙂

    Recomand inca un link din Wikipedia:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Spamdexing

    Cu alte cuvinte, criteriul spamului are o latura obiectiva (linkurile irelevante in context) si una subiectiva (se urmareste promovarea abuziva).

    Gata, ma retrag in cires pentru seara 🙂

  21. Marius Moga Says:

    @Catalin: Tot timpul vor fi persoane nemultumite, si asta nu se poate rezolva cu nicio explicatie.

  22. achilianu Says:

    Salut,
    Am si eu cateva idei pentru ca, nu-i asa, toti avem idei :
    1. Stiu si eu oleaca de programare si stiu ca-i destul de nasol sa gestionezi atatea bloguri si nimeni nu zice ca nu se mai pot pierde cateva ping-uri. E normal, pana la urma e de inteles. Dar, asa cum toti suntem obisnuiti sa ne uitam atent la aia “mai bine cotati” decat noi, inevitabil, observi ca la aia nu se pierd deloc. N-am dovezi, dar nu cred ca-s singurul care a observat asta
    2. Ca vrem, ca nu vrem-cert e ca voi sigur vreti-zelist-ul este singurul top. Si, poate si pentru ca nu exista concurenta, se poate ca voi sa fiti, oarecum, multumiti de starea de acum a topului. Insa, daca sunteti de acord ca trebuie schimbat pe ici, pe colo, avem o baza comuna si deci, avem ce discuta. Insa, daca va complaceti in situatia asta…
    3. Nu-s nici pe departe pudic si nici nu o sa vin cu idei de genu’ “fara noi nu sunteti nimic” pentru ca, in principiu, voi faceti un top cu si pentru bloggeri si fara ei…Nu, deloc! Insa, daca faceti o chestie pe care, de ce sa nu zicem, o apreciem sau ii apreciem imaginea si partile bune si daca o faceti pentru noi-bloggerii-hai sa fie si niste comunicare! Adica da, sa fie pe intelesul tuturor criteriile dupa care faceti topul. Si, atunci, poate o sa va fie si voua mai usor pentru ca daca explicati clar, de exemplu intr-un post pe blogul asta al vostru si nu intr-un comentariu, lumea o sa incerce sa se plieze pe regulile voaste…sau o sa iasa din zelist. Pentru ca, din cate stiu, nimeni nu obliga pe nimeni sa ramana in zelist. Sau? 😛 Si, ca idee, daca explicati totul, de exemplu treaba aia cu spamdexing-ul, cine crezi ca va mai face stiind ca nu o sa ii fie prinse link-urile? Stiu, in Romania se poate orice insa, te asigur ca majoritatea alora cu cap nu o sa mai dea link-uri la prosteala…
    4.Uite, eu am in reader vreo 900 de bloguri si site-uri. Din alea sa fie vreo 700+ bloguri din Romania. Bun, vad intr-o zi ceva interesant…sa zicem vreo 30 de posturi interesante(sunt sanse, nu?:P) si, in subsolul postului meu dau link si catre articolele respective. Cu ideea de recomandare. Intrebare : Ce sanse am sa fie luate toate? Sau e spam? Sau…care-i ideea?
    Pentru ca, asa cum am zis inainte, noi ca bloggeri avem 2 ipostaze :
    1. Dau un link ca sa il prinda zelist-ul, sa fie si omul mai “in fata”-recunosc, acest sentiment nu m-a mai incercat de foarte mult timp…
    2. Dau un link pentru ca vreau sa vada si oamenii care ma citesc ce mi-a atras atentia, ce mi-a placut…Si, daca-i posibilitatea asta cu zelist-ul, de ce sa nu impusc 2 iepuri din…Intelegi?
    Multumesc si astept o reactie…daca nu vine, nu-i problema…
    sanatate…

  23. Catalin Says:

    Pt Marius Moga

    1. Ref http://www.soccerzip.com/ – acest blog nu apare in Zelist. Apare http://ro.soccerzip.com – dar acesta returneaza o pagina not found apoi redirecteaza prin meta-taguri catre http://marian.soccerzip.com
    Daca linkul e pe marian.soccerzip.com – atunci acest blog trebuie introdus in Zelist

    2. Ref celelalte 2: credem ca aceste linkuri au fost adaugate mai tarziu de marti 12 mai, cand s-a generat clasamentul pentru saptamana trecuta. In linkurile pentru clasamentul saptamanii curente ele sunt luate in calcul.

    Sper sa fi fost de ajutor,

    Catalin

  24. Catalin Says:

    @achilianu
    1. Ref #1 – in principiu pierderile ar trebui sa fie proportionale cu linkurile pe care le primeste un blogger. Cu alte cuvinte ar trebui sa fie mai multe exemple ca varf. Dar poate cei tin primii 50 nu se uita f mult la fiecare. Deci, sincer vorbind, am primit intrebari si din partea lor – intrebari de tipul unde e linkul X care era pe blogul meu.

    2. Sincer eu nu sunt nici 50% multumit de top. As avea de facut o tona de chestii. Si le-as face cu placere insa trebuie sa le prioritizam. Practic facem Zelist-ul din placere. Sa vedem daca vom reusi sa echilibram balanta un pic cu Zelist Monitor incat sa putem sa dezvoltam mai rapid. Si, parerea mea este ca nu exista concurenta serioasa tocmai pentru ca it’s not a market – adica cine face ceva pt bloguri/twittere o face din placere, nu pt bani. Aici sunt mute de discutat, dar sunt complet de acord cu tine ca multe ar fi de imbunatatit. Probabil asa e peste tot unde sunt resurse limitate si multi ochi atintiti pe produs, nu?

    3. Treaba cu spamdexinul este rezolvata cam asa la momentul actual: daca se observa ca un procetaj substantial din posturile unui blog au peste un numar de linkuri care duc spre aceleasi bloguri (adica nu postezi chestii random, un fel de stumbleupon) sistemul taie calculul pentru linkurile din posturi pt respectivul blog.
    Aceasta a fost solutia noastra rapida de moment. Acum lucram la una mai buna care sa nu fie atat de “intrasingenta”.
    Cred ca asta raspunde si la pct. 4, nu

    Repet, solutia este temporara (am luat-o miercurea trecuta in cateva ore fiind presati de situatie). Acum lucram la ceva mai elegant, insa va mai dura un pic (next week e gata, probabil)

    Inca o data iti multumesc mult de tot pentru intrebari. Si sper sa fi raspuns.

    Ca sa sumarizez cat mai mult:
    – da, stiu ca sunt multe de imbunatatit
    – faza cu comunicarea mai explicita a spamdexingului este cu dus si intors. Adica daca se comunica limitele exacte (ex: 5 linkuri in 10 posturi repetate la 30 zile) cei care vor abuza vor juca la limita. Nu stiu ce sa zic cu asta. La un nivel mult-mult mai inalt: nici Google nu expliciteaza totul despre metodele de detectare a spamdexingului.

    Alte intrebari?
    Si inca o data multzam mult pentru timp, pentru coerenta, pentru intelegere, pentru sfaturi bune.

    Catalin

  25. Marius Moga Says:

    Multumesc pentru raspunsuri Catalin.

  26. achilianu Says:

    @Catalin Da, inteleg ca sunteti si voi in dificultate, poate pe partea financiara, poate pe partea cu numarul de oameni care lucreaza la tot ce inseamna zelist insa, fara a exagera, un pic mai multa comunicare nu strica. Exact cum ai zis si tu, daca o sa comunicati limitele exacte o sa fie d-aia care o sa joace la limita, dar cred ca se poate si fara a da acele limite cu exactitate. Nu stiu, ceva de genu’ : Noi oferim asta, asta, asta si nu luam in seama sau “pedepsim” asta, asta, asta. Va puteti victimiza, de exemplu, spunad ca alti luat nu stiu ce masuri pentru ca in x cazuri ati prins pe y bloggeri care faceau lucruri…Si, iti garantez ca lumea o sa inteleaga pentru ca-acum o sa folosesc un cuvant academic-sa-mi bag, trebuie sa ai oleaca creieras ca sa prestezi pe un blog(exceptie fac cocalarii, punatorii numai de iutube-uri si povestitorii “despre ce am mancat ieri”). Ar fi culmea sa va apucati sa descrieti algoritmul sau, mai rau, sa puneti cod si sa-l explicati insa-si asta tine de imaginea voastra-puteti sa mentineti vie o nebuneala(asta cu zelistu’) care acum maxim 1 an era nr. 1 in materie de nebuneala online. Sau influenta sau importanta sau existenta pe online, asa cum era ea perceputa.
    Stii la ce ma refer, nu? :
    “Pe cat esti in Zelist? Pe 1000? A, eu sunt pe 800 si mai cresc pentru ca m-a citat X-ul de pe 111 intr-un post de-al lui. Iti dai seama cand ajungem in primii 500? Dar in primii 200? Uau…”
    Acum, din pacate, treaba sta asa :
    “Pe cat esti in Zelist? Da’, nici nu mai stiu…N-am mai intrat, nu ma mai intereseaza de cand…” Poti sa completezi tu…
    Asta e doar o discutie insa, din discutii se nasc idei care pot duce la chestii. Stiu ca voi duceti greul si, uneori, tot voi trebuie sa fiti prezenti cand se lanseaza injuraturile. Acuma, poate gresesc, dar sper ca zelist sa nu o ia la vale ca FTW. Ca si de acolo s-au retras “bloggerii mari”. Da, aia care la inceput promovau shmenozeala. Cum m-am intins, am sa rezum :
    Voi, evident daca vreti, trebuie sa tineti cont de astia de vin din urma, ca alora mari nu prea le mai ajungi la nas. Astia “mici” au dorinta de afirmare, teoretic, astia-s viitorul si, in consecinta, cu astia o sa lucrati.
    Eu doar observ, pentru mine blogging-ul e doar o forma de exprimare de care ma pot dezice oricand insa, sunt unii cu potential care, prin ceea ce fac ei, va pot ajuta si pe care, prin ceea ce faceti voi, ii puteti ajuta…
    Gataaaaaaaaaaaa ca ma dor degetele 😛
    sanatate…

  27. Catalin Says:

    @achilianu Multzam mult. Si trebuie sa dau o bere pentru atata scris. Sincer apreciez si efortul si ideilie bune.
    Poate o sa par prea sincer dar imi asum riscul:
    – Zelist ca top a pornit intr-o perioada in care oamenii scriau din placere. Si puneau suflet. Pana la urma partea de director era mai importanta decat partea de scor
    – Acum mi se pare ca blogosfera e prea mare si prea poluata
    – DIn acest motiv noi o sa ne indreptam inspre generarea de date sintetice (rapoarte) si in zona analizei de continut (csre sunt trendurile, cum sunt vazute brandurile etc)
    – Avem la un moment-dat in plan sa reorganizam topul (poate la vara cand o fi ceva timp) pe mai multe categorii tematice si pe mai multe tipuri de bloggeri. Astfel incat fiecare sa isi gaseasca locul. Practic e un pic cam prea extins domeniul bloggingului acum ca sa mai aiba mare relevanta un top general. Poate doar pentru cei care vor sa isi faca campanii.
    Idei avem, sa gasim si timp si le facem.
    Mai am vrea si un server de pinguri de exemplu, ca sa nu se mai planga lumea ca nu le gasim posturile.

    Multzam mult
    Catalin

  28. Catalin Says:

    @Marius Moga Pt. mult prea putin. Si daca mai sunt si alte neregularitati, da-mi semn.
    Catalin

  29. Dorin Boerescu Says:

    Man, zau ca dai prea multa importanta unora.

    Asa cum spui si tu, e un tool free pe care il faceti benevol. Nu sunteti responsabili chiar in fata nimanui altcuiva, really.

    Cui nu-i convine sa isi faca Ylist si sa fie sanatosi 🙂

    Meanwhile, keep up the good work.

  30. Zelist a realizat ieri că lumea face spam » zoso.ro Says:

    […] Ionescu continuă să fie competent Zelist a realizat ieri că lumea face spam Serios. Ieri au realizat că sunt bloggeri care încearcă să mânărească sistemul. Şi că trebuie făcut ceva pe tema […]

  31. Piticu21 Says:

    5 ani!

    Ce vremuri.

    Catalin mi-e greu sa spun, dar bine ai venit pe internet. Nu stiu, suntem si facem atatea de atatia ani de zile. Facem atatea lucruri impreuna si separat, stam la cafele si tigari si vorbim exact ceea ce ai scris tu mai sus. Da.Ai dreptate, mai devreme sau mai tarziu blogosfera se va fi transformat in acest Bucuresti de care tu te plangi. Partea interesanta acum e cum te pozitionezi si cum te delimitezi.

    Stii ce ziceam, ca daca pui tzatze, pui tzatze si atat. Nu le poti face o varza ca sa zic asa. Sau le poti face varza aia dar in anumite limite, iar aici apar limitele si pozitionarea.

    Eh, acum vorbind de pozitionare, uneori trebuie si sa fight back. Si asta implica si sa le zici sau sa nu le zici daca e nevoie de ceva sau nu.

  32. radu marius Says:

    @Catalin – ce spui de fenomenul asta ? E de fapt aceeasi chestie, dar cand blogurile iti apartin. Adica iti faci 40 de bloguri, scrii acelasi articol pe toate si dai si link sa iti iasa bine. In scurt timp o sa-l vedem pe locul I. Macar pentru primii 50, bagati si alte statistici. Luati in cont si alexa, page rank pentru primele x bloguri.

    In rest, felicitari. Sunteti cei mai tari. Tineti-o tot asa.

  33. Catalin Says:

    @radu marius Multumesc mult de notificare. Vom aniza si cazul acest.
    Faza e pe pagerankul e foarte plat pt primele 50 (4-5). Si cred ca nici alexa nu e mai breaz. Adica top50 din Romania e under the radar (sub pozitia 100.000 global)

    @Piticu21 Da, a cam murit romantismul. Si foamea de bani si nevrozele asociate or sa adancesca mizeria si mai mult. Si offline si online. Trist, dar asa e viata,nu?

  34. carbon14 Says:

    Uite, mie spre exemplu nu-mi apare un link de la trustoryshortfilms.com si nici lui un link de la mine. Va uitati, va rog frumos, care e problema ? Nu de alta, dar poate mai sunt si altii care linkeaza spre mine si nu-mi apar.

  35. Catalin Says:

    @carbon14 salut, aparent trustoryshortfilms.com nu este in Zelist. Mai mult, respectivul site/blog nici nu se incarca

  36. carbon14 Says:

    Trebuie sa imi cer scuze cu ceva. Corect era truestoryshortfilms.com. Si e in Zelist, caci apare la site-uri ce linkeaza spre mine. Ce nu-mi apare e linkul din unul dintre articole. Mai e inca un blog, dar nu sunt sigur, caci nu mai gasesc articolul. Verificati si voi, va rog !

  37. carbon14 Says:

    Baieti, a trecut deja aproape o luna. Timp in care am trimis si un mail. A verificat cineva si a doua oara ? Multumesc anticipat !

  38. bogdan Says:

    offtopic (nu am gasit pagina de contact).

    am incercat de doua ori sa pun http://www.revistaechinox.ro in zelist, insa de ambele dati a disparut si linkul din micul banner pus pe site a devenit inactiv.

    e o problema in sistem sau site-ul nu e considerat ca fiind blog? e pe suport wordpress si are toate caracteristicile tehnice ale unui blog…

  39. lupuvictor Says:

    Blogurile mele astrofotografia si constiinta figureaza in zelist dar scrie ca urmeaza a fi aprobate desi le-am introdus de cateva saptamani,si am introdus iconita in ambele bloguri dar arata tot New entry.De ce?

  40. Catalin Says:

    @Bogdan – Revista Echinox, incearca acum sa inscrii siteul in Zelist.

  41. Catalin Says:

    @lupuvictor blogurile tale au fost aprobate in data de 04.01.2011. Topul se actualizeaza in fiecare joi cu toate blogurile care au fost aprobate pana in ziua de luni a saptamanii respective. Deci, in aceasta joi, dupa actualizarea topului va disparea mentiunea New Entry din dreptul blogurilor tale.