Curatenia – primul pas catre o dezvoltare durabila

Stiri Add comments

Mediul inconjurator ne pune la dispozitie toate resursele de care avem nevoie pentru ca noi sa ne bucuram din plin de o viata cat mai bogata din acest punct de vedere. Stim cu totii ca avem nevoie de soare, de apa, de gaze naturale, de copaci, si in general cam de tot ce ne ofera natura. Facem parte dintr-un ecosistem, care risca sa ajunga la un dezechilibru datorita intensificarii actiunilor de exploatare industriala a resurselor. Acest lucru poate determina o serie de probleme, printre care cea mai grava este fara indoiala stadiul avansat de degradare al mediului inconjurator.

Dezvoltarea durabila urmareste gasirea unui echilibru intre mediul inconjurator, economic si social. Pentru a ajunge la un raport echitabil intre toate aceste medii, este necesar sa adoptam o atitudine mai responsabila in procesul de consum al tuturor resurselor pe care le avem la dispozitie. Pentru a ne asigura un viitor ecologic trebuie sa acordam o atentie mai mare mediului inconjurator. Un prim pas in dezvoltarea durabila este reprezentata de reciclarea deseurilor. In felul aceasta putem conserva mai mult resursele naturale. Din pacate, Romania inca nu a dezvoltat un sistem de valorificare a gunoiului, fata de alte tari europene, care depun efort in a gasi cele mai bune solutii de reclicare.

Un proces de reciclare viabil pleaca in primul rand de la colectarea deseurilor. Si dupa cum bine stim, in Romania, acestea se gasesc peste tot. Let’s Do It, Romania! a luat nastere tocmai pentru a ne indrepta atentia catre mediul inconjurator si pentru a incerca sa gaseasca solutii pentru problema gunoaielor.

Parte a Let’s Do It, World!, Let’s Do It, Romania! are ca principal obiectiv colectarea unui numar cat mai mare de deseuri din tara. Acest proiect a pornit de la initiativa Estoniei, unde in anul 2008 a fost lansat conceptul de curatenie in toata tara, intr-o singura zi. Actiunea a fost preluata si de alte tari, iar astazi aceasta s-a transformat intr-o adevarata miscare sociala. In Romania, peste 500.000 de oameni sunt implicati in cadrul acestui proiect.

In acest an, Ziua Nationala a Curateniei va avea loc pe 12 mai, cand vom putea face un prim pas catre o dezvoltare durabila prin colectarea deseurilor. Pana atunci putem introduce in Registru mormanele de deseuri, urmand ca dupa aceea sa le colectam si sa le reciclam.

Ofera un viitor mai bun mediului inconjurator!

Comments are closed.