PR Romania si GfK prezinta rezultatele cercetarii “Lobby in Romania”

Stiri Add comments

PR Romania si GfK au realizat un studiu despre activitatea de lobby din Romania, care studiaza problemele asociate cu aceasta (conotatiile negative, nevoia de reglementare si altele) si care pune in valoare atat parerile lobbyistilor, ale decidentilor, cat si ale opiniei publice. Studiul are la baza raspunsurile primite de la 865 de respondenti, reprezentativi pentru cele trei dimensiuni explorate.

In continuare va prezentam mai jos cateva dintre rezultatele acestei cercetari.

Conform asteptarilor, cunostiintele romanilor despre activitatea de lobby sunt cel putin deficitare, 67.5% dintre respondentii opiniei publice nu au putut sa asocieze cu nimic termenul de “lobby”, in timp ce doar 6% l-au asociat, in mod corect, cu incercarea de a influenta legal decizia unei autoritati.

Desi opinia generala din spatiul public este ca exista doar cateva companii care fac lobby in România, studiul arata ca sunt implicate mult mai multe categorii de actori. ONG-urile ocupa primul loc cu 38%, urmate de multinationale cu 29%, in timp ce companiile specializate detin numai 4%.

Trebuie reglementata activitatea de lobby?

Presupusa suspiciune a publicului fata de reglementarea activitatii nu reiese din cercetare. 82% dintre companii, 100% dintre ONG-uri şi 100% dintre politicieni au declarat ca activitatea de lobby trebuie reglementata prin lege. Opinia majoritara a populatiei este de asemenea una favorabila reglementarii acestei activităţi (93%).

De asemenea, nici teama de conotatiile negative pe care le-a dobandit aceasta activitate nu pare a fi una fondata. Conform studiului, numai 1.2% dintre respondentii din opinia publica asociind lobby-ul cu traficul de influenta, in timp ce 95% dintre acesti respondenti considera ca activitatea este una benefica pentru societate, iar 88.3% considera ca este o activitate legala.

Lobby-ul ramane un subiect tabu insa pentru mulţi politicieni din teama (nejustificata – conform studiului) ca electoratul nu va vedea cu ochi buni deschiderea lor pentru discutii cu reprezentanti ai diferitelor ONG-uri, asociatii profesionale sau companii. De asemenea, in viziunea politicienilor transparenta intereselor surclaseaza expertiza in domeniu sau buna pregatire a lobbyistilor.

Cat de eficient e lobby-ul in Romania?

43% dintre companii si 39% dintre ONG-uri nu au reusit niciodata sa faca schimbari legislative si doar 11% dintre companii si 10% dintre ONG-uri au reusit sa faca schimbari legislative in peste jumatate din cazuri. Este de mentionat si faptul ca, dintre acestea, exista un procent de 7% din randul ONG-urilor si 3% din randul companiilor care au declarat ca au reusit intotdeauna in acest demers.

Cercetarea a fost initiata si implementata de Forum for International Communications prin portalul de resurse PR Romania, in perioada februarie-decembrie 2011, cu sprijinul GfK Romania. Autorii metodologiei de cercetare si ai raportului sunt Liviu Mihaileanu, Dana Oancea  şi Aurelian Horja.

Pentru mai multe informatii puteti consulta raportul complet aici.

Comments are closed.